• 0

"Zelene novčanice" padaju, evro sve stabilniji: Šta nam to govori u ovom momentu?

Evro je ostao stabilan prema dolaru

  • 0
Azija berza dolar Foto: Tanjug/AP

Dolar se danas spustio prema evru i funti blizu najnižeg nivoa u poslednjih nekoliko meseci, nakon noćašnjeg pada podstaknutog podacima o snažnijem usporavanju američke inflacije u novembru nego što se očekivalo.

Izveštaj Ministarstva rada SAD o usporavanju inflacije, koji je objavljen u utorak, pojačao je opklade tržišnih aktera da će Federalne rezerve (FED) krenuti putem ublažavanja podizanja referentne kamate.

Naime, nakon četiri uzastopna povećanja stope od 75 baznih poena očekuje se da će Američka centralna banka podići ključnu kamatu za 50 baznih poena na završetku današnje dvodnevne sednice, o čemu smo juče i pisali.

Evro je ostao stabilan prema dolaru i trguje se za 1,0642 dolara, što je nedaleko od njegovog šestomesečnog najvišeg nivoa od 1,0673 dolara, koji je dotakao na prethodnoj sesiji, posle objave američkih podataka o rastu potrošačkih cena, izveštava Rojters.

Funta, koja je takođe dostigla šestomesečni maksimum posle izveštaja o inlaciji u SAD, trguje se za 1,2376 dolara, nakon kratkog pada - kada su britanski podaci o inflaciji pokazali manji rast potrošačkih cena nego što se predviđalo.

Ipak, međugodišnja novembarska inflacija od 10,7 posto i dalje je bolno visoka za britanske potrošače, ocenjuje Rojters.

Azija berza dolar Foto: Tanjug/AP

Indeks dolara, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest glavnih rivala, neznatno se oporavio na 103,91 poena sa noćašnjeg šestomesečnog minimuma od 103,57 poena, na koji se spustio posle podataka o američkoj inflaciji.

Podsećamo, nedavno smo pisali i da Kina želi da smanji uticaj američke valute u trgovini naftom.

- Peking će raditi na kupovini energije u juanima, umesto u američkim dolarima, što predstavlja još jedan korak ka daljem udaljavanju od dolara - rekao je kineski predsednik, Si Đinping.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>