• 0

Uprkos krizi, turisti sve više troše: Među top 10 gradova, samo dva nisu evropska

Čini se da turizam, kao sektor, izvanredno napreduje uprkos krizi

  • 0
Pariz Francuska Božić svetla lampioni jelka Foto: Tanjug/AP

Međunarodni turisti su povećali potrošnju u najposećenijim gradovima na svetu prošle godine i bili su jedan od ključnih faktora koji doprinose njihovom oporavku, prema Indeksu 100 najboljih gradskih destinacija 2022 (Top 100 City Destinations Index 2022), izveštaju koji je 13. decembra objavila nezavisna kompanija za istraživanje tržišta Euromonitor International.

Putnici su ove godine trošili više novca u mestima koja su posetili. Ta "ulazna" turistička potrošnja — od strane transkontinentalnih i međuregionalnih posetilaca — porasla je za 112 procenata u poređenju sa 2021. godinom, uprkos inflaciji.

Dakle, čini se da turizam, kao sektor, izvanredno napreduje uprkos krizi.

Na globalnom nivou, turistička potrošnja po putovanju pokazuje povećanje od 13 procenata u tekućim cenama iz 2022. godine, sa prosečnom potrošnjom od 1.331 američkih dolara po dolasku, širom sveta.

Za 2023. se predviđa da će ukupna turistička potrošnja premašiti 1,4 biliona dolara na globalnom nivou, objavio je Blumberg koji je imao uvid u izveštaj.

Indeks Euromonitor International-a, koji se objavljuje jednom godišnje, sagledava efekat 100 najvećih gradova u svetu u šest ključnih kategorija: ekonomski i poslovni učinak, turistički učinak, turistička infrastruktura, turistička politika, zdravlje i bezbednost i održivost.

- Pored oporavka međunarodnog turizma, povećano interesovanje za turističke ponude, zasnovane na vrednosti i preferencijama potrošača za domaća putovanja i letove na kratkim relacijama, obeležili su dinamična kretanja u rangiranju u 2022. godini - rekla je Nadejda Popova, viši menadžer projekta u Euromonitor International-u.

U svim ovim kategorijama, Pariz "odnosi" glavnu nagradu. Grad svetlosti je, takođe, primio najviše turističkih dolazaka u 2022, kako od strane domaćih, tako i od strane međunarodnih putnika.

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati Dubai / Foto: Pixabay/vosidiy

Dubai je na drugom mestu - kao najbolja gradska destinacija generalno, a Njujork je na desetoj poziciji.

Mimo Njujorka i Dubaija, među prvih 10 nalaze se isključivo evropski gradovi: Amsterdam, Madrid, Rim, London, Minhen, Berlin i Barselona.

Kada je reč o "performansama urbanog turizma" - na osnovu rasta međunarodnih dolazaka u 2022. godini - Pariz, Njujork i Orlando su pretekli Dubai, a na petom mestu je Los Anđeles. Ovaj američki grad je ispred Rima i Amsterdama u toj kategoriji.

Takođe, Katar, koji nastavlja da se zalaže za ambiciozan plan razvoja turizma, sa nadom da će privući sedam miliona turista do 2030. godine, zauzeo je 58. mesto u ovogodišnjem Indeksu gradskih destinacija.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>