• 0
 ≫ 

Kako je Mesi oraspoložio investitore u Buenos Ajresu? Slavlje i na berzi, a zemlja je bila u ponoru

 ≫ 

Cene deonica i obveznica su rasle u ponedeljak i utorak. Izgleda da fudbal, ipak, jeste "najvažnija sporedna stvar na svetu"...

  • 0
Buenos Ajres Foto: Tomas CUESTA / AFP / Profimedia

Argentina je prvak sveta u fudbalu u 2022. godini, i ta vest je odjeknula kao "bomba" širom planete, a već danima traje slavlje na ulicama Buenos Ajresa.

Naravno, iako zasluge idu svim fudbalerima argentinske reprezentacije koja je pokazala zavidno umeće na terenu, glavna zvezda je svakako Lionel Mesi, jedan od najboljih igrača svih vremena.

O tome koliko je za Argentinu važna ova pobeda, koliko im je fudbal "u krvi", ali i koliko cene i vole momka iz Rosarija, govori i podatak da je 35-godišnji Leo uspeo da "prodrma" i berzu u prestonici Zemlje srebra.

U Argentini, naime, danima već vlada euforija nakon osvajanja titule na Svetskom prvenstvu u Kataru, te se tako dobro raspoloženje sa ulica prenelo i na finansijska tržišta, odnosno investitore.

Cene deonica i obveznica su rasle u ponedeljak i utorak, a analitičari taj skok pripisuju uspehu argentinske reprezentacije. S&P MERVAL Index je za samo dva dana porastao čak 4%, a od početka godine - vrednost mu je i više nego udvostručena.

Tako da je berza u Buenos Ajresu sada među najprofitabilnijim u svetu u 2022, premda je godišnja inflacija veća od 90%.

Podsećamo i da je početkom jula ove godine, tadašnji ministar finansija Martin Gusman naprasno podneo ostavku, jer je zemlja zapala u nezapamćenu krizu.

Dakle, ova značajna pobeda na samom izmaku tekuće godine, mogla bi biti "vetar u leđa" Argentini u svakom pogledu, pa i ekonomskom. Inače, istraživanje Univerziteta Surrey u Engleskoj pokazalo je da pobeda na Svetskom prvenstvu podstiče privredni rast u zemlji koja odnese pobedu, za barem 0,25 postotnih poena tokom dva uzastopna kvartala.

Izgleda da fudbal, ipak, jeste "najvažnija sporedna stvar na svetu".

A kada je reč o ostatku sveta, evo nekih ključnih dešavanja ove nedelje:

Video: Skoro četiri miliona ljudi izašlo na ulice da pozdrave Mesija i ekipu: Kakva ludnica u Buenos Ajresu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>