• 6
 ≫ 

Putin udario kontru: "Ko je uveo ograničenje cene, neće dobiti rusku naftu"

 ≫ 

Zabrana isporuke nafte stupa na snagu 1. februara 2023. i važi do 1. jula naredne godine

  • 6
Vladimir Putin Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, potpisao je 27. decembra dekret kojim se zabranjuju isporuke ruske nafte državama koje se uvele ograničenje cene za naftu i naftne derivate, a dekret stupa na snagu od 1. februara do 1. jula naredne godine.

U dokumentu, koji je objavljen na portalu pravnih informacija, navodi se da se zabranjuju isporuke ruske nafte ako je u ugovorima direktno ili indirektno precizirano ograničenje cene.

Zabrana isporuke nafte stupa na snagu 1. februara 2023. i važi do 1. jula naredne godine, a datum zabrane isporuke naftnih derivata odrediće ruska vlada, najavljuje se u dokumentu.

Kako se navodi, Putin može da daje posebnu dozvolu za isporuke nafte i naftnih derivata bez obzira na ograničenje cene, ističe se u uredbi.

Podsećamo, ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu o kojem su se dogovorile EU, G7 i Australija stupilo je na snagu 5. decembra, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka.

Odluka o ograničenju cene ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim zemljama uz korišćenje tankera zemalja G7 i EU, njihovih osiguravajućih firmi i kreditnih institucija, ali samo ako se nafta prodaje ispod cene od 60 dolara po barelu.

U međuvremenu, cena nafte je skočila zbog jučerašnje odluke Kine.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    28. decembar 2022 | 08:16

    Haha mnogo si opasan. Niko vise i ne treba vasu naftu. Evropa se potpuno okrenula drugim pouzdanijim partnerima. a sta bi sa onim da ce se evropa srmznuti ove zime? 😆😆 Vidim sve padaju od promrzlina... Ostacete izolovani bar 100 godina, niko se vise i ne seca vasef gasa i nafte.

  • Ne bitno ali

    28. decembar 2022 | 11:30

    Amerika kupuje od Rusa i prodaje evropi po 3x vecoj ceni. Sve je to biznis i samo biznis.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>