• 1

Rezerve gasa u EU ponovo iznad 90 milijardi kubnih metara

Grejna sezona u Evropi počela je 14. novembra i od tog datuma, zemlje EU su iz skladišta povukle 15,42 milijarde kubnih metara gasa

 • 1
gas, evropa

Foto: shutterstock.com

Rezerve gasa u podzemnim skladištima (UGS) Evropske unije ponovo su premašile 90 milijardi kubnih metara.

Upumpavanje gasa je rekordno i za više od dva puta je veće od povlačenja gasa iz podzemnih skladišta. Obim povlačenja je na najnižem nivou svih vremena za kraj decembra, piše TASS.

Temperature iznad uobičajenih za ovo doba godine dovele su do primetnog smanjenja potrošnje gasa u Evropi i naglog pada cena, a ne očekuje se ni da će tekuća nedelja biti manje topla.

Prema podacima operatora Gas Infrastructure Europe (GIE), povlačenje gasa iz podzemnih skladišta u zemljama EU iznosilo je 26. decembra samo 107,5 miliona kubnih metara, što je najniža cifra za taj dan još od 2011. godine, od kada GIE vodi evidenciju.

Istovremeno, ubrizgavanje gasa u podzemna skladišta dostiglo je istog dana 220,5 miliona kubnih metara.

Grejna sezona u Evropi počela je 14. novembra i od tog datuma, zemlje EU su iz skladišta povukle 15,42 milijarde kubnih metara gasa. Popunjenost objekata UGS u Evropi sada iznosi 83,21 posto, što je za 11,9 procentnih poena više od proseka na dan 26. decembra u poslednjih pet godina, i sadrže 90,05 milijardi kubnih metara gasa, navodi ruska agencija.

Podsećamo, EU je 19. decembra dogovorila gornju granicu cene gasa, od 180 evra po megavat satu.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Eki

  28. decembar 2022 | 20:18

  I sta to uopste znaci konkretno tj. koliko bi ta rezerva trajala? Ne treba zaboraviti da su ti rezervoari relativno mali i predvidjeni su da podrze kratkotrajne remonte i vanredne situacije u snabdevanju gasom i ne pretstavljaju celogodisnju rezervu za EU.

  1
  0

  Podelite komentar