• 0

Turbulentna godina za crno zlato: Uoči praznika cena nafte raste

Cene su se u drugoj polovini 2022. "ohladile" zbog zabrinutosti vezanih za potencijalnu globalnu recesiju

  • 0
Inflacija nafta hrana

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Cene nafte su na putu da turbulentnu 2022. godinu, koju su obeležile oskudna ponuda zbog rata u Ukrajini i slabljenje potražnje u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte, završe s drugim uzastopnim godišnjim rastom.

Nagli uspon cena ovog energenta krenuo je neposredno posle izbijanja rata u Ukrajini usled straha od smanjenja isporuka, pri čemu je globalno referentna nafta Brent dostigla u martu nivo od 139,13 dolara po barelu, najviši od 2008. godine.

Cene su se u drugoj polovini 2022. "ohladile" zbog zabrinutosti vezanih za potencijalnu globalnu recesiju.

„Ovo je bila izuzetna godina za robna tržišta, pri čemu su rizici na strani ponude doveli do povećane volatilnosti i rasta cena. Nastupajuća 2023. će biti još jedna godina neizvesnosti, sa dosta turbulencija“, kaže Eva Mantej, analitičarka u holandskoj ING banci, prenosi Rojters.

Evropska nafta Brent je porasla za pet centi na 83,51 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta oslabila za 12 centi, ili za 0,2 posto, na 78,28 dolara za barel.

Godinu koja je na izmaku, Brent će, prema trenutnoj računici, zaključiti s rastom cene od 7,0 odsto, nakon što je u 2021. skočila za 50 procenata. Američka nafta, koja je prošlu godinu završila s rastom od 55 procenata, na putu je da 2022. zaključi s dobitkom od 4,1 posto.

Cene oba međunarodno referentna tipa nafte su 2020. godine snažno pale zbog kovid pandemije koja je desetkovala potražnju.

„Investitori ulaze u 2023. s oprezom, spremni za dalja povećanja kamata i očekujući recesiju širom sveta. Volatilnosti na tržištu se verovatno neće brzo smiriti, tako da nam predstoji još jedna veoma neizvesna godina“, ocenjuje Kreg Erlam, analitičar brokerske kuće Oanda.

Nafta barel nafte  grafika

Foto: Shutterstock

Mada porast putovanja na odmor krajem godine i ruska zabrana prodaje sirove nafte i naftnih derivata "neprijateljskim" zemljama podupiru cene, ograničenu ponudu će neutralisati pad potrošnje usled pogoršanja ekonomskog okruženja iduće godine, smatra analitičar kompanije CMC Markets, Leon Li.

"Očekuje se da će globalna stopa nezaposlenosti ubrzano porasti 2023, što će ograničiti potražnju za energijom. Stoga mislim da bi cene nafte mogle da padnu na 60 dolara sledeće godine", rekao je on.

Do pada cena nafte u drugoj polovini 2022. došlo je usled podizanja kamata centralnih banaka kako bi zauzdale galopirajuću inflaciju, što je podstaklo jačanje američkog dolara. To je robu denominovanu u dolarima učinilo skupljom kupcima koji imaju druge valute, što se odrazilo na smanjenje njihove potražnje.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>