• 7

Od danas obavezne eFakture: Tri najvažanije promene za državu i privredu

Od 1. januara 2023. godine počinje obavezno slanje, primanje i čuvanje e-faktura za subjekte privatnog sektora koji su u obveznici PDV-a, a sistem elektronskih faktura je već prešao prelomnu tačku

  • 7
e fakture Foto: Shutterstock

U Srbiji od danas počinje primena brojnih zakonskih novina u ekonomiji pre svega onih koje se odnose na e-fakture.

Od 1. januara slede novine u sistemu elektronskih faktura, jer slanje, primanje i čuvanje e-faktura postaje obavezno i za privatne firme koje su obveznici poreza na dodatu vrednost, čime se zaokružuje proces uvođenja ove vrste faktura.

Kako je za Telegraf Biznis rečeno u Ministarstvu finansija, ovo su najvažnije tri promene:

- Na prvom mestu, sigurnost dostave. Sistem elektronskih faktura predstavlja takav kanal dostavljanja računa da se ne može osporavati da je dokument stigao do primaoca. Ukratko, povećava se pravna sigurnost u svakodnevnom poslovanju.

Drugo, ušteda je važan faktor. Na smanjenje troškova i privrede i javnog sektora direktno utiče digitalizacija procesa izrade, prijema i čuvanja faktura.

Treće, uticaj na efikasniju naplatu u smislu smanjenja poreskog jaza, efikasnije poreske kontrole i smanjenja mogućnosti poreske evazije. Zakon o elektronskom fakturisanju predstavlja deo pravnog okvira koji je relevantan za suzbijanje sive ekonomije.

Dakle, očekujemo efikasnije prikupljanje prihoda zahvaljujući, između ostalog, uvođenju sistema elektronskih faktura - rekao je za naš portal Vuk Delibašić koji je savetnik u resornom ministrstvu. 

Propisane su prekršajne kazne za pravna lica koja su do visine od 2 miliona dinara, za preduzetnike do pola miliona dinara. Predviđene su i kazne za odgovorna lica u pravnim licima do 150 hiljada dinara.

Opširnije u našem posebnom tekstu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đile

    1. januar 2023 | 08:47

    Sve je drugo u Srbiji na zavidnom nivou, ostale su samo e fakture

  • Zoran

    1. januar 2023 | 10:16

    Ništa nije unapređeno. I dalje uz fakturu se mora dostaviti, naručiocu prevoza, original prevoznica, faktura od robe i CMR sa potpisom i pečatom da je roba primljena. Šta su uprostili ? Samo su dodali novu obavezu i odmah prete kaznama. Sramota !

  • Вук

    1. januar 2023 | 11:17

    Јадна српска бирократијо, напредне земље, као Хрватска, то ђубре је укинула!!! Ни ви бирократски манипулатори не знате како то спровести, бруко од државе, само сте натоварили још већу обавезу послодавцима!!! Ми ситни на овај начин не можемо пазарити готовинским рачуном, и одмах платим ПДВ, морам неке извештаје правити, мој књиговођа појма нема како да то изведемо. Морам робу узимати само од велепродаја које ће тек сада ЕКСТРАПРОФИТИРАТИ, срамна лоповска државо!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>