• 4

Blumberg: Ilon Mask je prvi čovek na svetu koji je izgubio 200 milijardi dolara

Vlasnika Tesle i Tvitera je krajem 2022. na tronu zamenio Bernar Arno, kao najbogatiji čovek planete

  • 4
Ilon Mask Elon Musk Ilon Mask / Foto: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pretposlednjeg dana stare godine sumirali smo finansijske rezultate najimućnijih na svetu, uz ključno pitanje: Kako je godina za nama uticala na zaradu milijardera?

Tačnije, zanimalo nas je ko je najveći "gubitnik", budući da je bilo dosta previranja u 2022. Iako je godina počela "obećavajuće" - u odnosu na prethodne obeležene pandemijom, ubrzo je usledio rat u Ukrajini koji je trajno poremetio stanje.

Ovih dana, Blumberg piše da je vlasnik Tesle i Tvitera, Ilon Mask, lani izgubio oko 200 milijardi dolara, i tako je postao prva osoba na planeti koja je ikada izgubila tu svotu novca.

Prema izveštaju, Mask je imao neto vrednost od 340 milijardi dolara nakon što je Teslina tržišna kapitalizacija krajem prošle godine prešla bilion dolara. Međutim, njegovo bogatstvo sada vredi 137 milijardi dolara.

Analitičari kažu da se gubici mogu pripisati lošim performansama Teslinih akcija, koje su ove godine pale za 65 odsto, a dodatni slom je usledio u nedeljama nakon Maskove kupovine Tvitera.

Da bi pomogao da se pokriju troškovi kupovine ove platforme društvenih medija, Mask je mahnito prodavao Tesline akcije, što je dovelo do optužbi investitora da daje prednost Tviteru nad Teslom.

Milijarder je, međutim, u više navrata odbacio zabrinutost u vezi sa kompanijom za proizvodnju e-automobila, tvrdeći početkom meseca da Tesla posluje "bolje nego ikad".

Međutim, ispostavilo se da to baš i nije tako, jer je krajem 2022. Maska na tronu zamenio Bernar Arno, kao najbogatiji čovek sveta.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>