• 0

"Osećam se kao roba": Maria nije dobila posao stjuardese zbog boje kože

Agencija za zapošljavanje kabinskog osoblja "Meccti" navodi da su iznete informacije o procesu selekcije lažne

  • 0
Stjuardesa, avion Foto: Pixabay

"Osećala sam se manje vredno, kao roba, ovo me je mnogo pogodilo", ovim rečima Maria iz Španije opisuje momenat kada je primila informaciju da nije dobila posao zbog boje kože.

Naime, 5. novembra agencija za zapošljavanje kabinskog osoblja "Meccti" organizovala je konkurs u Madridu za prijem stjuarta i stjuardesa u kompaniji Kuwait Airways.

Na konkurs se prijavila i devojka afričkog porekla, Maria, koja je nakon upita dobila potvrdnu informaciju da je ušla u užu selekciju.

Kako je ispričala za eldario.es, već prilikom testa engleskog jezika pojedini kandidati su eliminisani uprkos dobrom nivou znanja.

Na njihovo pitanje zašto, Maria pojašnjava da su počeli da se pojavljuju obrasci "diskriminatornog ponašanja".

- Regruter je počeo da govori da je to zato što su previše debeli, ili da njihovo lice nije za kabinsko osoblje - priča.

Kako dalje objašnjava, od njih se zahtevalo da se skinu u donji veš.

- Pregledala me je od glave do pete. Zagledala je i stanje u mojim ustima - priča Maria koja je pojasnila da je nakon svih testova dobila informaciju da je izabrana za osoblje Kuwait Airways-a.

Tada ju je kontaktirao drugi regruter, koji nije bio tu za vreme konkursa, i uputio je u proces prikupljanja neophodne dokumentacije.

- Dali su nam nedelju dana da prikupimo neophodne papire - priča Maria dodajući da su se svi izabrani kandidati nalazili u jednoj WhatsApp grupi.

Međutim, nekoliko dana nakon što je poslala sva dokumenta, devojka je izbačena iz grupe, a na pitanje u privatnoj poruci "Šta se dešava?", dobila je odgovor da "neće dobiti posao zbog boje kože".

"Žao nam je da vam saopštimo da Kuwait Airways neće zaposliti kabinsko osoblje tamne boje kože, što vas eliminiše. Bilo je lepo upoznati vas. Želim vam sve najbolje. Nažalost, Kuwait Airways samostalno donosi odluku o tome", glasila je poruka u celosti.

Nakon što je španski medij pisao o njenom slučaju, Mariu je kontaktirao službenik ispred Meccti-ja, naglašavajući da je regruter koji je poslao poruku dobio otkaz, pitajući je da li želi da još jednom kontaktiraju kompaniju, što je ona odbila.

Meccti je takođe preko advokatske kancelarije Molins Criminal Defense, najavio sudske postupke protiv ljudi koji su širili informacije o procesu selekcije jer su, kako kažu, lažne.

Takođe ističu da je intervjue obavio podizvođač, marokanska kompanija Meiservices Sarl.

Dokumentacija koju je elDiario.es imao u uvid, pokazuju da su poruke koje su kandidati primili poslate putem e-mail adrese koja pripada RecruitCabinCrew.com, veb stranici koja je povezana sa agencijom Meccti, a završavaju se potpisom "Meccti Maroko".

Ni agencija, niti kompanija Quwait Airways nisu odgovorili na zahtev španskog lista za komentar.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>