• 3

Dve svetske recesije u istoj deceniji? To se nije dogodilo u prethodnih 80 godina

Ovo je najnovije upozorenje Svetske banke

  • 3
ekonomija Foto: Shutterstock

Globalna ekonomija je samo jedan korak dalje od druge recesije u istoj deceniji, nečega što se nije dogodilo za više od 80 godina prenosi Cnn.

Ovo je najnovije upozorenje Svetske banke, koja je danas naglo smanjila svoju prognozu za rast globalne ekonomije.

Grupa sada projektuje da će svetska ekonomija porasti za samo 1.7 odsto ove godine, udarivši na zemlje u razvoju koje su već teško pogođene pandemijom i rastućim kamatnim stopama.

Predviđa se da će se rast vratiti na 2.7 odsto u 2024. godini.

- Kriza sa kojom se suočava razvoj se intenzivira kako se izgledi za globalni rast pogoršavaju - rekao je predsednik Svetske banke David Malpas u saopštenju.

Veća inflacija i još čvršća monetarna politika, kao i porast geopolitičkih tenzija, po mišljenju Svetske banke, mogli bi da budu dovoljni okidač za recesiju.

Očekuje se da će u Sjedinjenim Američkim Državama ekonomski rast biti 0.5 odsto u ovoj godini. Dok se u 20 zemalja koje koriste evro, a pogođene su situacijom u Ukrajini, ne očekuje da će uopšte videti bilo kakvu agregatnu ekspanziju. Obe prognoze su mnogo niže nego što su bile u junu 2022.

Očekuje se da će rast u Kini, nakon što su počeli da ukidaju ograničenja usled COVID-19, porasti na 4.3 odsto.

Ali i ta prognoza je niža u odnosu na pre šest meseci s obzirom na stanje nekretnina u zemlji, slabijom potražnjom za proizvodima napravljenim u ovoj zemlji i kontinuiranim prekidima usled pandemije.

Do kraja 2024. godine privredna proizvodnja na tržištima u razvoju i ekonomijama u razvoju biće oko 6% ispod nivoa koji je bio zacrtan pre pandemije, prema Svetskoj banci.

Očekuje se i da će rast prihoda biti sporiji od proseka u deceniji pre virusa, što će otežati smanjenje jaza sa bogatijim zemljama.

Rukovodilac kancelarije Privredne komore Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Marko Selaković u nedavnom intervjuu za Telegraf Biznis naglasio je kojih je to pet prioriteta ključno za Srbiju u ovoj godini i koje će, po njegovom mišljenju, tržište imati jači uticaj na geo-politiku u 2023. godini.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. januar 2023 | 19:17

    NATO RAT PROTIV RUSIJE U UKRAJINI ZA SADA ZAPAD KOSTA TRILON EURA I POSLE PANDEMIJE KOJA JE KOSTALA 10 TRILIONA DOLARA MORA DA NAS VODI U EKONOMSKI HAOS !!!! AKO RAT POTRAJE ILI SE PROSIRI BICE TO APOKALIPSA!!!

  • Bg

    10. januar 2023 | 18:26

    Kakva kriza Srbija je tigar tako kaže predsednik,on nikad ne laže.

  • Prike

    10. januar 2023 | 16:38

    Kako se onda evro drzi nije mi jasno?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>