• 6

Kuna odlazi u istoriju: Kad otkuca ponoć, hrvatska valuta više neće biti u opticaju

Do 31. decembra ove godine građani će moći da prate cene proizvoda i usluga u obe valute

  • 6
Hrvatska hrvatske kune kuna novac Foto-ilustracija: Shutterstock

U ponoć ističe rok do kada građani Hrvatske mogu plaćati u kunama, a više od 500 miliona novčanica i oko 5.200 tona kovanica otpremaju se u mašine za rezanje i topljenje, piše Jutarnji list.

Iako kune prestaju da budu sredstvo plaćanja i povlače se iz opticaja, građani će moći da ih menjaju za evre do kraja godine bez naknade i po fiksnom kursu od 7,53450 u poslovnim bankama i poslovnicama Fine i Hrvatske pošte.

Naknada će se plaćati samo u slučaju da se u jednoj transakciji menja više od 100 novčanica i 100 kovanica, navodi hrvatski list.

Do 31. decembra ove godine građani će moći da prate cene proizvoda i usluga u obe valute, budući da zakon obavezuje sve poslovne subjekte da cene u evrima ističu većim, a u kunama manjim brojkama, zbog lakšeg privikavanja na nove iznose i praćenja da li su trgovci prilikom konverzije ispoštovali sve zakonske i etičke odredbe.

Psiholozi procenjuju da će građanima biti potrebno oko godinu dana za privikavanje na novu valutu, u smislu saživljavanja sa cenama u novim iznosima.

Iskustvo drugih zemalja pokazuje da preračunavanje cena u staru valutu ostaje godinama u glavama ljudi, kao i utisak da je s novom valutom sve skuplje i da su smanjeni kupovna moć i životni standard.

Od 1. januara sledeće godine, posao zamene valuta preuzeće Hrvatska narodna banka.

U centralnoj banci novčanice kune moći će da se zamene za evre bez vremenskog ograničenja, a kovanice godinu od dana uvođenja eura, do 31. decembra 2025. godine, izveštava Jutarnji list.

Hrvatska vlada je u julu prošle godine donela odluku kojom se 1. januar 2023. određuje kao datum uvođenja evra, utvrđuje fiksni kurs konverzije od 7,53 kune za evro, kao i datumi početka i završetka dvojnog opticaja i dvojnog iskazivanja cena.

Podsetimo, prelazak na novu valutu, nije prošao bez ijednog problema. U prvim danima od uvođenja evra, hrvatska vlada je sazvala hitnu sednicu zbog neopravdanog dizanja cena.

Slično, jednoj Zagrepčanki stigao je račun za gas od 160 evra, umesto 160 kuna (odnosno oko 23 evra), kako je samo promenjena valuta, ali suma nije preračunata.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    14. januar 2023 | 17:13

    Opet ustaska kuna nema srece, propade po drugi put

  • u tranzitu

    14. januar 2023 | 16:47

    E Hvala ti Boze🙏🙏Dopizdili su sa njihovim kunama Pisati nemozes ako nemas kune! Moram ,,razbiti,,nekad i 100€ zbog par kuna a oni naravno,nece ti dati Euro nazad nego kune! 🤮

  • Перагеније

    14. januar 2023 | 18:31

    У "тисућлетној историји" трајала је око 30ак година. :)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>