• 0

Zagrepčanki umesto 160 kuna stigao račun od 160 evra za gas: Poteškoće nakon uvođenja nove valute

Navodno, do problema je došlo na računima oko 2.000 kupaca

  • 0
cene gasa

Foto: Shutterstock.com

Hrvatska je u 2023. godinu ušla sa novom zvaničnom valutom, a prelazak sa kune na evro, ne prolazi bez ijednog problema.

Naime, kako su juče izvestili tamnošnji mediji, Vlada već danima kritikuje preduzetnike da neopravdano dižu cene.

"Obvezuju se svi poslovni subjekti, uključujući kreditne institucije kao i svi koji su protivno zakonu digli cene da revidiraju maloprodajne cene svojih roba i usluga i to da budu određene visinom cena od 31.12.", rekao je ministar privrede, prenosi Index.hr.

Slična situacija dogodila se i sa računima za gas, kada je Zagrepčanki skinuto umesto 160.93 kuna (21.36 evra) iznos od 160.93 evra.

- Danas mi se skida sa računa 160 evra i 93 centa, što bi značilo da je moja akontacija bila mnogo viša nego uobičajeno. Otišla sam da pogledam uplatnice i videla sam da su izdate pre Nove godine i na njima piše da je moj račun 160.93 kune. Lepo pored toga piše da to iznosi 21.36 evra - pojašnjava žena, dodajući da joj je u banci rečeno da se to desilo i drugim korisnicima.

- Gospođa sa kojom sam razgovarala u banci mi je rekla da su oni upoznati s tim, da nije njihova greška, nego da je Plinara svima poslala takav račun. Rekla mi je da su odmah priznali grešku, ali niko ne zna kako i kada će se to ispraviti - priča ona za Jutarnji.hr.

Kako dalje objašnjava, pokušala je da kontaktira Plinaru, ali se na ostavljene telefone niko ne javlja.

- Ja nisam baš u takvoj situaciji da ću sutra zbog toga ostati gladna, ali nije mi svejedno da li mi je sa računa dignuto 160 evra ili 20 evra. Verovatno će veliki broj ljudi biti u toj situaciji. Ja ne znam kome da se obratim osim banci ili Plinari, koja mi ne odgovara.

Redakcija Jutarnjeg navodi da ova žena nije jedina koja im se javila, a nekima je sa računa "skinuto i do 800 evra".

S druge strane, iz Zagrebačkog holdinga kažu da je Plinara već kontaktirala banku i da će sutra iznosi biti vraćeni. Navodno, do problema je došlo na računima oko 2.000 kupaca.

"Čim je problem uočen, GPZO je kontaktirao banku kako bi se on otklonio. Svim korisnicima će sutra biti vraćeni iznosi za koje su terećeni, te će naknadno biti naplaćen ispravan iznos. Ovim putem se izvinjavamo kupcima zbog nastale neugodnosti", navodi se.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari