• 3
 ≫ 

Vučić stiže u Davos: Danas se sastao i sa šeikom iz UAE, radi jačanja ekonomske saradnje

 ≫ 

Prestižni WEF se ove godine održava u periodu od 16. do 20. januara

  • 3
Aleksandar Vučić, Aleksandar Bocan-Harčenko Aleksandar Vučić / Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Početkom svake godine, tradicionalno, održava se najpoznatiji globalni skup za ekonomiste i ostale stručnjake, a reč je o WEF-u, Svetskom ekonomskom forumu.

U periodu od 16. do 20. januara, predstavnici iz celog sveta će iznositi svoje stavove i deliti iskustva na razne teme - ovoga puta ponovo uživo, jer je gorući period pandemije iza nas.

Ipak, tu su brojna druga pitanja o kojima treba razgovarati, a neke od glavnih tema tiču se klimatskih promena, prognoza za 2023. godinu, zatim rata u Ukrajini, Net-Zero energetskih tehnologija, ljudskih prava, budućnosti industrijske politike, progresa na nivou Afrike, rešenja iz oblasti veštačke inteligencije u borbi protiv požara, spremnosti za eventualnu, narednu pandemiju itd.

Ovogodišnjem samitu u Davosu pridružiće se i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

 

Podsećamo, kako smo nedavno pisali, očekuje se rekordna poseta na Svetskom ekonomskom forumu.

Prema zvaničnoj agendi WEF-a, Srbiju će predstavljati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka kulture Maja Gojković.

Učestvovaće šefovi 52 države, 56 ministara finansija, 19 guvernera centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 ministara spoljnih poslova, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske trgovinske organizacije i drugih međunarodnih tela.

Inače, pre dve godine događaj je održan virtuelno, a prošle godine je pomeren za maj zbog povećanja broja obolelih, tako da je ovo "vatreno krštenje" za mnoge, nakon turbulentnog perioda korone.

Vučić se danas sastao i sa šeikom Abdulom bin Zajedom al Nahjanom sa kojim je, kako kaže, razmotrio sve teme od značaja za jačanje i dalje širenje naše bilateralne i ekonomske saradnje.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

"Naglasio sam da je izgradnja strateških odnosa i sveobuhvatnog čvrstog partnerstva sa UAE od klјučnog značaja za Republiku Srbiju, kao i da naša zemlјa posvećuje najveću pažnju razvijanju i jačanju saradnje sa Emiratima, koja se temelјi na međusobnom uvažavanju i poverenju, ali i na zajedničkoj viziji napretka i vrednostima koje delimo", napisao je predsednik Srbije na Instagramu i dodao:

"Sa ponosom sam pokazao našem prijatelju šeiku Abduli bin Zajedu al Nahjanu Beograd na vodi, projekat koji predstavlja ne samo realizaciju vizije Srbije kao moderne i razvijene zemlje, već i simbol našeg glavnog grada koji je danas putokaz za budućnost i podstrek za sve ono što još možemo da uradimo i dokle možemo da stignemo."

Ministar za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Abdula bin Zajed al Nahjan preneo je Vučiću pozdrave predsednika UAE, njegovog visočanstva šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana.

Video: Moguće je dobiti posao u najbojoj kompaniji i to samo svojim trudom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besna glista

    15. januar 2023 | 14:15

    A ja živela u zabludi misleći da je Vučić pravnik kad ono on ekonomista?!

  • Mira

    15. januar 2023 | 15:56

    Sta li nam sad spremaju 🤔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>