• 4

Na pomolu još jedan rat? Dr Propast nikad suroviji: "Gotovo je, ulazimo u novu eru..."

Inflacija i recesija će biti stalni pratioci globalne ekonomije u godinama koje dolaze, smatra Nurijel Rubini

  • 4
svet, kriza Foto: Shutterstock

Renomirani ekonomista i profesor Univerziteta u Njujorku, Nurijel Rubini, poznat i kao Dr Propast - zbog svojih sumornih prognoza - sada nam ponovo "donosi loše vesti".

Naime, kako je rekao u petak, "period relativnog zatišja u globalnoj ekonomiji je završen i ono što je pred nama je era stagflacije, što znači vreme sporog rasta koji se poklapa sa većom nezaposlenošću i rastućom inflacijom".

Prema Rubiniju, koji je među prvima predvideo finansijsku krizu 2008. godine, današnja situacija može biti još gora s obzirom na mnoštvo rizika i "mega-pretnji" sa kojima se svet suočava.

- Kratkoročno, postoje rizici u vezi sa ratom u Ukrajini, naravno, sa inflacijom i sa avetom finansijske krize koja bi mogla nastati u narednih nekoliko meseci ili u naredne dve ili tri godine. Ovome se dodaju i mega-pretnje koje će se verovatno materijalizovati manje ili više ozbiljno na duži rok... počevši od klimatskih promena... geopolitičkih tenzija koje bi mogle da prerastu u nuklearni rat između velikih sila i društveno-političke nestabilnosti - rekao je Dr Propast u intervjuu za francuski informativni list Le Monde.

Ugledni profesor dalje ističe da je opšti konsenzus to da su inflatorni pritisci privremeni i da će povećanje stopa ublažiti rastuće cene i obezbediti "meko sletanje" privrede - pogrešan.

- Mislim da sletanje neće biti meko, već oštro, i povezano sa finansijskim stresom. Podizanje kamatnih stopa dok privreda gubi zamah, sa ukupnim nivoom duga mnogo višim nego 1970-ih, moglo bi da izazove kolaps tržišta akcija i obveznica, što bi moglo produbiti recesiju - naveo je on.

Deo rešenja će, kaže, nužno uključiti inflaciju, što smanjuje teret duga. "Ne kažem da je inflacija poželjna, ali ne vidim kako da je izbegnem. Era velike umerenosti je završena, ulazimo u veliku stagflaciju".

Rubini je takođe upozorio na potencijalni trgovinski rat između Zapada i "grupe revizionističkih sila", odnosno Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje, koji bi mogao dovesti do fragmentacije globalizacije i ponovne lokalizacije proizvodnih lanaca.

Video: Žene su zakon dobija sve veću podršku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    16. januar 2023 | 13:55

    AMERIKA JE NAJVECE ZLO NA SVETU I SVA ZLA POTICU OD NJE ZBOG HALAPLJIVOSTI ....ALI SVEMU DODJE KRAJ PA I NJIMA....

  • Перагеније

    16. januar 2023 | 14:40

    "fragmentacije globalizacije i ponovne lokalizacije proizvodnih lanaca" - ТО и чекамо.

  • Gradjanin

    16. januar 2023 | 13:57

    Mnogo ce zla naneti u svetu, bojim se kod nas da ce biti tornado neslucenih razmera jer ionako ogroman broj porodica jedva sastavlja kraj s krajem. Jedino ce izvrsioci da trljaju ruke i da se nafatiraju kao ludi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>