• 0

Cene gasa nisu bile na ovako niskom nivou još od 2021: Šta se zbiva na tržištu?

Zemlje EU su prošlog meseca uvele vanredno ograničenje na veleprodaju cene gasa od 180 evra po megavat-satu

  • 0
cene gasa, gas, gas cene Foto: Shutterstock.com

Cene prirodnog gasa u EU pale su na nivoe koji nisu viđeni još od septembra 2021, pokazuju podaci Londonske interkontinentalne berze (ICE).

Cena gasnih fjučersa za februarsku isporuku u TTF čvorištu u Holandiji pala je za više od 11% u ponedeljak, na 645 dolara za hiljadu kubnih metara, ili 57,6 evra (62,3 dolara) po megavat-satu u domaćinstvu, prenosi RT.

Cene gasa padaju usred neuobičajeno toplog vremena u Evropi, što je značajno smanjilo potražnju za grejanjem i ublažilo zabrinutost oko nivoa skladištenja tog energenta.

Prodavnice su trenutno popunjene do rekordnih nivoa za ovaj vremenski period, na nivou nešto manjem od 82%.

Prema podacima asocijacije Gas Infrastructure Europe (GIE), povlačenje gasa iz skladišta EU 14. januara iznosilo je 253 miliona kubnih metara, što je najniže od 2012. Takođe, udeo proizvodnje vetra u snabdevanju električnom energijom u EU ostaje veoma visok od početka meseca.

Dana 15. januara, dostignut je rekord svih vremena od 35,4%.

Evropske cene gasa premašile su 345 evra po megavat-satu na svom vrhuncu prošlog avgusta, uglavnom zbog zabrinutosti u vezi sa isporukom ovog energenta iz Rusije, zbog sankcija i tehničkih nedostataka.

Podsećamo, kako bi izbegle skokove cena u budućnosti, zemlje EU su prošlog meseca uvele vanredno ograničenje na veleprodaju cene gasa od 180 evra po megavat-satu. Ograničenje će stupiti na snagu 15. februara.

Video: Bajatović: U toku 2023. će biti još manjih poskupljenja cene gasa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>