• 6

Putin: Ekonomija nam napreduje, otvaramo radna mesta, uprkos sankcijama

Zbog povećanja svetskih cena gasa, ruska preduzeća su smanjila njegovu proizvodnju, ali je povećan priliv budžeta za deset odsto, istakao je Rus

  • 6
Vladimir Putin, telefon Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je na sastanku sa predstavnicima vlade da je "stvarna dinamika u oblasti ekonomije u prošloj godini bila pozitivna".

Kako je naveo, domaći proizvod pao je za samo 2,1 odsto za 11 meseci, a do kraja godine očekuje se pad od 2,5 odsto, prenose RIA novosti. Govoreći o situaciji u energetici, Putin je istakao da je, uprkos sankcijama, proizvodnja nafte povećana za oko dva odsto, te da je iznosila 535 miliona tona.

Zbog povećanja svetskih cena gasa, ruska preduzeća su smanjila njegovu proizvodnju, ali je povećan priliv budžeta za deset odsto, dodao jePutin.

- Proizvodnja prirodnog gasa je smanjena za 11,8 odsto. Istovremeno, svetske cene gasa značajno su porasle zbog delovanja zapadnih zemalja, a kao rezultat toga, ruski izvoznici gasa su poslovali u poslednje dve godine sa dobrim profitom i značajno povećanim uplatama u budžetski sistem zemlje - naglašava Putin.

Prema njegovim rečima, deficit saveznog budžeta iznosio je 2,3% BDP-a, što je, kako je ocenio, najbolji nivo deficita među zemljama G20.

Predsednik Rusije je, takođe, pozvao na održavanje pozitivnog trenda u razvoju privrede, uz napomenu da su agroindustrijski kompleks i industrija povećali stope rasta. Napominje da je to u velikoj meri omogućilo da se održi stabilnost na tržištu rada, i da se postigne smanjenje nezaposlenosti na najniži nivo u novijoj istoriji.

- Naš zadatak je da podržimo i konsolidujemo pozitivan trend. Napominjem da mnoge najvažnije prateće industrije, kao što su građevinarstvo, poljoprivreda, industrija i agroindustrijski kompleks i druge, ne samo da se nisu smanjile, već su povećale stope rasta prošle godine, uprkos pojačanom spoljnom pritisku - rekao je Putin i naveo da su otvorena nova radna mesta.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    17. januar 2023 | 16:26

    hahaha i pre sankcija je bila katastrofa a sad nedaj bože pravo u propast tosu bajke za ove što veruju njemu

  • Buhahahaha

    17. januar 2023 | 19:21

    ..bajke su na drugom spratu.

  • Mane

    17. januar 2023 | 17:20

    I mi smo najbolji u Evropi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>