• 0

Najveća ruska banka Sber pokreće poslovanje na Krimu?

Postepeno, tokom 2023. godine, biće otvorene prve kancelarije banke

  • 0
Mapa Krima

Foto: Shutterstock

Najveća ruska banka, Sber – ranije poznata kao Sberbanka – počinje sa radom na Krimu, devet godina nakon što se to poluostrvo pridružilo Rusiji nakon referenduma, saopštio je ovaj zajmodavac danas.

Bankarska kompanija nije mogla da posluje na teritoriji Krima zbog sankcija SAD i EU, koje su uvedene regionu nakon njegovog ponovnog ujedinjenja sa Rusijom u martu 2014.

Međutim, ukrajinska podružnica Sberbanke poslovala je na Krimu pre referenduma.

Nakon što je Sber postao meta sankcija koje su uvele EU, SAD i njihovi saveznici zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini, zamenik premijera Krima, Georgij Muradov, pozvao je banku da što pre pokrene operacije u regionu.

"Postepeno, tokom 2023. godine, biće otvorene kancelarije banke, a prve među njima će u najvećim gradovima početi sa radom u prvoj polovini godine. Sve neophodne službe biće raspoređene tokom cele godine", saopšteno je iz pres službe Sber-a.

Prema rečima šefa Republike Krim, Sergeja Aksenova, poslednjih godina u regionu je mnogo urađeno na razvoju bankarskog sektora u uslovima sankcija.

"Ulazak tako velikog igrača, kao što je Sberbanka, dodatno će poboljšati dostupnost, brzinu i kvalitet bankarskih usluga za stanovništvo, a pozitivno će uticati na finansijsku i investicionu klimu, razvoj privrede i socijalne sfere", napisao je Aksenov na svom Telegram kanalu.

Video: Kakva nas godina čeka?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>