• 0

Srbija se zadužuje za obeštećenje po restituciji: Iznos oko 40 miliona evra

Obeštećenje po osnovu emitovanih obveznica isplaćivaće se u serijama od 13. januara 2024. godine jednom godišnje, sve do dospeća obveznica zavisno od njihovih ročnosti

  • 0
Ekonomska 2023. godina ekonomija razvoj biznis

Foto: Shutterstock

Srbija je emitovala državne obveznice radi izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu, kojima su regulisane obaveze Srbije u skladu sa Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, objavila je Uprava za javni dug Ministarstva finansija.

Ukupan iznos obeštećenja za oduzetu imovinu, koji će biti isplaćen kroz ove obveznice emitovane 13. januara, utvrđen je na osnovu rešenja o obeštećenju Agencije za restituciju, koja su postala pravnosnažna od 1. jula 2021. do 30. juna 2022. godine i iznosi nešto više od 40 miliona evra, a biće isplaćen emitovanim obveznica ročnosti pet, 10 i 12 godina.

Obeštećenje po osnovu emitovanih obveznica isplaćivaće se u serijama od 13. januara 2024. godine jednom godišnje, sve do dospeća obveznica zavisno od njihovih ročnosti, pa je za petogodišnje obveznice datum dospeća 13. januar 2028. godine, za desetogodišnje - 13. januar 2033, a za dvanaestogodišnje obveznice - 13. januar 2035. godine.

Korisnicima obeštećenja, čija rešenja Agencije za restituciju su postala pravnosnažna u periodu od 1. jula 2021. do 30. juna 2022. godine i koji su dostavili dokumentaciju o otvorenim računima, obveznice su upisane na vlasnički račun kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (CRHoV).

Onima koji nisu dostavili dokumentaciju o otvorenim računima, obveznice su upisane na privremeni račun kod CRHoV, pa je neophodno da što pre otvore odgovarajuće račune preko člana CRHoV, odnosno ovlašćene banke ili investicionog društva.

Iz Uprave za javni dug navode da će Ministarstvo finansija 31. marta isplatiti akontaciju u novcu korisnicima restitucije, onima čija su rešenja o obeštećenju postala pravnosnažna od 1. jula 2021. do 30. juna 2022. godine, i to 10 odsto od iznosa obeštećenja, a ne više od 10.000 evra po svim osnovama bivšeg vlasnika, u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.

A o tome kako teče prosec restitucije i sve o vraćanju oduzete imovine, govorio je za Telegraf Biznis, Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Video: Počela podela vaučera za odmor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari