• 0

Kraj čuvenog tekstilnog giganta: U "Bilećanki" je nekad radilo 2.000 ljudi, sad fabrika ne postoji

Tekstilna fabrika prestala da postoji posle 61 godinu

  • 0
šivenje, tekstil Foto: shutterstock.com

Nekadašnji tekstilni gigant iz Bileće, fabrika "Bilećanka", nakon 61 godinu od osnivananja, prestala je da postoji kao privredni subjekat.

Iako već dugo godina ovaj tekstilni kombinat, nadaleko poznat još u bivšoj Jugoslaviji, nema delatnost jer je uništen, te je funkcionisao samo kroz stečajni postupak, sada je i tome došao kraj, jer je Okružni privredni sud u Trebinju doneo rešenje o brisanju iz registra poslovnih subjekata 16. januara ove godine, a po zaključenom stečajnom postupku koji je završen 8. septembra 2020. godine.

Podsetimo, brisanje iz sudskog registra do sada nije bilo moguće, jer prodata imovina preduzeća nije bila uknjižena, a radilo se, između ostalog, o imovini izvan BiH (jedno skladište u Srbiji, stan u Zagrebu, te nekretnine u Makedoniji).

Lazar Đurđević, stečajni upravnik "Bilećanke", potvrdio je za "Nezavisne" da je preduzeće izbrisano iz registra poslovnih subjekata i da je imovina prodata.

"Kupac u Makedoniji nije uknjižio vlasnika, ali će se to regulisati preko stečajne mase, koja je registrovana, te preko dužnika 'Bilećanke'. 'Bilećanka' kao takva prestala je da postoji, jer je registrovana stečajna masa stečajnog dužnika 'Bilećanka' a.d. Bileća", rekao je Đurđević.

Na ovaj način završena je istorija jedne od najvećih tekstilnih fabrika u BiH, koja je počela davne 1962. godine.

"Bilećanka" je u najboljim danima zapošljavala i 2.000 radnika, ali 21. vek ovom preduzeću, do konačnog gašenja, nije doneo ništa dobro.

Već nakon rata dugovi su počeli da se gomilaju, pa je počela prodaja imovine, od mašina do parkinga.

Godine 2005. "Bilećanka" je privatizovana, a već 2010. akumulirani gubitak preduzeća porastao je na 27,5 miliona KM, što je akoro 14 miliona evra.

Radnici su 21. maja 2010. godine podneli zahtev za stečaj, koji je okončan deset godina kasnije, tačnije 8. septembra 2020.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>