• 0

Izraz "kraljica neba" ima novo značenje: Britanski div lansirao avion posvećen Elizabeti II

Kraljica Elizabeta, koja je preminula u septembru 2022, često je putovala tokom svoje vladavine, posetivši više od 120 zemalja

  • 0
Avion Kraljica Elizabeta, Aircraft Queen Avion posvećen kraljici Elizabeti Drugoj / Foto: Avpics/Alamy/Alamy/Profimedia

Izraz "kraljica neba" (eng. queen of the skies) upravo je dobio drugo značenje.

U avio-svetu, taj epitet je pratio sada već ukinuti model letelice Boeing 747, do momenta kada je u leto 2020, dakle, pre dve i po godine, objavljeno da se staje sa proizvodnjom.

Tačnije, poslednji Boing 747 bi trebalo negde u ovom periodu da "izađe" iz Evereta, u Vašingtonu.

Ali, ovaj put pričamo o jednom drugom avionu, drugoj kompaniji i sasvim novom značenju.

Gigant Virdžin Atlantik je zaslužan za "menjanje" značenja ove fraze, jer svom avionu daje ime po pokojnoj kraljici Elizabeti Drugoj.

Britanska avio-kompanija je povremeno imenovala svoje avione po značajnim ženama u istoriji te zemlje, uključujući aktivistkinju Emelin Pankherst, pevačicu Bili Holidej i Dajanu, princeza od Velsa.

Sada, potpuno novi Airbus A330neo ove avio-kompanije, sa registracijom G-VEII, nazvan je Queen of the Skies u čast pokojnog monarha.

Kraljica Elizabeta, koja je preminula u septembru 2022, često je putovala tokom svoje vladavine, posetivši više od 120 zemalja. Avion Kraljevskog vazduhoplovstva koji je preneo njen kovčeg iz Edinburga u London, uoči njene sahrane, postavio je rekord na veb stranici za praćenje letova FlighRadar24.

Taj 72-minutni let pratilo je 4,79 miliona ljudi na veb stranici i mobilnoj aplikaciji Flightradar24, plus dodatnih 296.000 koji su pratili kretanje aviona na Jutjubu.

Širokotrupni A330neo je 2019. isporučen uz veliku propratnu pažnju.

Podsećamo, srpska nacionalna avio-kompanija, Er Srbija, nedavno je u svoju flotu uvrstila dva aviona nazvana po našim genijima, a to su Nikola Tesla A330 i Mihajlo Pupin A330.

Video: Novi avion Er Srbije Mihajlo Pupin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>