• 1

Žene provode duplo više vremena na neplaćenim poslovima nego muškarci

Istraživanje o korišćenju vremena sprovedeno je u periodu od 5. aprila 2021. godine do 4. aprila 2022. godine

  • 1
Žena domaćica čiščćenje kućni poslovi Foto: Shutterstock

Žene u Srbiji, u proseku svakodnevno u neplaćenim poslovima provedu duplo više vremena nego muškarci, dok na plaćenim poslovima rade sat i po manje od muškaraca, pokazalo je najnovije Istraživanja o korišćenju vremena (IKV).

Glavni cilj IKV, koje je sprovedeno u periodu od 5. aprila 2021. godine do 4. aprila 2022. godine, bio je da se dobiju informacije o tome kako građani Srbije provode vreme tokom 24 časa, objavljeno je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Istraživanje je pokazalo da stanovnik Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima, odnosno, u plaćenim poslovima žene provode malo manje od dva i po sata, a muškarci sat i po duže od njih, odnosno skoro četiri sata.

Kada su u pitanju plaćeni i neplaćeni poslovi, stanovništvo provodi isto vreme i u plaćenim, i u neplaćenim poslovima, u proseku tri sata i osam minuta, ali su prisutne i veće rodne razlike, pa tako žene u neplaćenim aktivnostima u proseku provedu malo više od četiri sata, dok se muškarci neplaćenim poslovima bave dva sata, odnosno duplo manje od žena.

Kako se navodi, plaćeni posao podrazumeva vreme provedeno na glavnom i drugom/dodatnom poslu, pauzu za ručak i putovanje na posao i sa posla, kao i druge aktivnosti koje se odnose na posao, dok neplaćeni posao podrazumeva kuvanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša, popravke u domaćinstvu, kupovinu, brigu o deci i odraslima, putovanje u vezi sa neplaćenim aktivnostima.

Istraživanje je sprovedeno tako što su članovi domaćinstva starosti 15 i više godina u dnevnik unosili aktivnosti koje su obavljali, kao i vreme koliko i kada su proveli u navedenim aktivnostima.

O ovoj temi Telegraf Biznis je dodatno pisao, opširnije u posebnom tekstu. 

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☝️

    31. januar 2023 | 09:53

    Sređivanje i bavljenje svojom kucom je zadovoljstvo, a ne posao!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>