• 2

Prvi čovek EPS: "Ne zavisimo više od uvoza, i dalje ćemo imati najjeftiniju struju u Evropi"

Prvi čovek EPS ukazao je da postoje delovi godine kada mi i nijedna država ne može da zadovolji potrebe iz svoje proizvodnje i da se to dešava i ove zime

 • 2
Kolubara

Foto: Tanjug/JP EPS/ Danilo Mijatović

Direktor EPS-a Miroslav Tomašević izjavio je danas da će, nakon što kolubarski rudnici od utorka isporučuju manje uglja zbog klizišta, u toku dana biti apsolutno normalizovana proizvodnja uglja i ostvareni planovi za januar.

Tomašević je za RTS rekao da Srbija sada ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi i istakao da smatra da će se taj trend zadržati.

"Bilo je jedno poskupljenje koje se sad realizuje od 1. januara, najavljena su nova, da li će se ostvariti to ne zavisi isključivo od EPS-a. EPS-u su potrebne investicije, ali on ima i svoje unutrašnje resurse, EPS je taj koji podnosi zahtev za povećanje cene električne energije, a konačnu odluku donosi država", rekao je Tomašević.

Dodao je da je, što se tiče privrede, odnosno industrije, predsednik dao zadatak, to je razvoj i investicije i to EPS mora da isprati.

"Jedna izbalansirana cena koja bi bila podsticaj za strane investitore je svakako jedan od prioriteta i o tome će se pažljivo donositi odluke", naveo je Tomašević.

Prema njegovim rečima, proizvodnja je živa stvar i ona će biti normalizovana. "Sinoć je krenuo rotorni bager 1201 u rad, tako da će u toku dana biti apsolutno normalizovana prouzvodnja uglja i sa polja E i biće ostvareni planovi za januar, a to je proizvodnja sa kolubarskih kopova koja iznosi 63.000 tona", naveo je Tomašević.

Na pitanje zašto se razlikuju podaci Kolubarskih rudnika, koji tvrde da su zalihe uglja 5,4 odsto iznad plana, i ministarke energetike Dubravke Đedović, koja je upozorila da je na deponijama 30 posto manje uglja nego prošlog meseca, Tomašević je odgovorio da izgleda da je došlo do zabune u podacima i da se deponije nalaze na termoelektranama.

"Tu su ključni blokovi TENT A i TENT B i tu na zalihama imamo blizu milion tona uglja, a projektovana vrednost je 950.000. Ukupno na deponijama svim to je negde na nivou milion i 470 hiljada. Kada pročamo o 30 odsto manjem, to se odnosilo na proizvodnju. Ne znam zašto je pomenuto 30 odsto, proizvodnja se u rudnicima odvija spram planova. Osim kolubarskih rudnika imamo i rudnik Drmno. Proizvodnja uglja u Srbiji je na nivou 90 do 95 hiljada", naglasio je Tomašević.

Naveo je da se proizvodnja EPS sastoji od proizvodnje u termosektoru koji je 70 odsto i hidrosektoru koji iznosi 30 odsto.

Ukazao je da postoje delovi godine kada mi i nijedna država ne može da zadovolji potrebe iz svoje proizvodnje i da se to dešava i ove zime.

Prema njegovim rečima, prioritet za EPS su investicije i to u zelene kapacitete. Preduzeće sa državom razvija projekat gradnje HE Bistrica, već se gadi vetropark u Kostolcu, a najavljeno je i više solarnih elektrana.

Ukazao je da se ne treba skoncentrisati na ugalj kao negativnu komponentu.

Naveo je da, što se tiče zelene energije, EPS proizvodi 30 odsto iz hidrokapaciteta, a da će prvi vetropark u vlasništvu EPS-a biti pušten u rad sledeće godine. Tomašević je ukazao da nijedna reforma nije laka i podsetio da je 2014. godine bila angažovana Boston konsalting grupa koja se bavila razvojem EPS-a.

Prema mišljenju Tomaševića, EPS ima stručnih ljudi i samo ih treba postaviti na prave pozicije da se pokaže šta EPS može, a može mnogo.

Video: Đedović: U havariji u Kolubari nema povređenih, nije ugroženo snabdevanje strujom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Србин

  27. januar 2023 | 12:53

  И најмање плате у Европи

  3
  1

  Podelite komentar

 • 🤣🤣🤣🤣🤣

  28. januar 2023 | 07:04

  Najjeftinija struja +najveće marže i takse = najveći računi

  1
  0

  Podelite komentar