Za ono što napravi jedan radnik u Nemačkoj, na Balkanu treba – troje

Zaostajanje u produktivnosti prema drugim zemljama regije i naprednijim članicama EU, glavna je prepreka ubrzanja rasta BDP-a

Komentari

  • лењин

    2. februar 2023 | 22:45

    Стевица немаш појма и бољ се не јављај:Бијасмо све па најбољи у све области .Живела Србија

  • Fredy

    2. februar 2023 | 20:00

    To je tacno, znadem iz iskustva, dame idu sa posla na pijacu i kupuju sta ce kuhat za veceru, druge se sminkaju, muski po nekoliko puta u Gostione, kafice na pice, mora zemlja, firme propast kod ovakvih radnika. Cast izuzecima. Na zapadu moras odradit svaki sat za koji si placen.

  • Stevica

    2. februar 2023 | 15:19

    To poredjenje su radili i 70tih godina između Zapadne Nemačke i komunističke Jugoslavije! Tada je bila produktivnost nemačkog radnika 10(slovima deset) puta veća od jugoslavenskog radnika!Nečudi onda činjenica da ništa,ama baš ništa, nisu mogli bivši jugokomunisti da proizvedu i izvezu u inostranstvo za devize , a da pritom ne naprave ogromne gubitke !A o lošoj kvaliteti njihovih proizvoda da ine diskutujemo, dno dna !

    • 2. februar 2023 | 15:43

      FANTOM(68)

      @Stevica

      Ala si se izlupetao za sve pare! Pa Jugoslavija imala šest miliona zaposlenih od 24 miliona stanovnika a spoljni dug bio 23 milijarde dolara od 1946. do 1990. Kakve samo gigante je imala koji su radili po inostranstvu i punili budžet. A ova Stradija ima sedam miliona stanovnika i oko milion ipo zaposlenih a dug 50 milijardi dolara od 2000. do danas. I još da ti napomenem da Jugoslavija nije bila komunistička već socijalistička država ravnopravnih naroda i narodnosti. A o kvalitetu proizvoda Stradije šta reći? Koji su to proizvodi, hahaaaha!? Mogao bi ti ispisati romane u velikom broju tomova o Jugoslaviji ali mozak ti nije dovoljnog kapaciteta da primi toliki broj informacija, bojim se da ti ne eksplodira.

    • 2. februar 2023 | 19:39

      FANTOM(68)

      @Stevica

      Još da dodam da u doba socijalizma u Srbiji su radile sledeće uspešne firme koje su u to doba izgrađene i pokrenute: PKB, FAP, IMT, SIMPO, MITROS, FABRIKE DUVANA (Niš, Vranje), EI NIŠ, ŽELJEZARA SMEDEREVO, SEVER SUBOTICA, ZASTAVA, AUTO PUT, MAJDANPEK, KULPIN, ŠAPČANKA, VALJEVČANKA, ZORKA, STAKLARE PANČEVO I PARAĆIN, KABLOVI, BAMBI, TAKOVO, ŠTARK, TORANJ NA AVALI, PIVARE, VMA, Čitava zdravstvena zaštita od ambulanta i domova zdravlja do bolnica i banja, Elektro energetski sistem sa hidro i termo elektranama, KRUŠIK, SLOBODA, AERODROM, OD BALKANSKIH KASABA STVORIŠE I IZGRADIŠE EVROPI BLIŽE GRADOVE I NASELJA i još mnogo čega drugog koji uništiše ovi iz nove Stradije za vrlo kratko vreme. A gde su još ostalih pet bivših republika i njihov potencijal. Toliko o socijalističkoj Jugoslaviji u kojoj sam radio i gradio da bi je ti i tebi slični narcisi rušili kada već niste u stanju da to sačuvate, a o nešto novom da sagradite ....... bilo bi smešno da nije žalosno. Ruši sinko i imaš šta da rušiš. Rušiš dedovu i očevu izgradnju i popi... im se na njihov pređašnji život i rad. Nisu te sigurno tako vaspitali.

    • 2. februar 2023 | 20:07

      Fredy

      @Stevica

      Sta lupetas i kome prodajes maglu, otkud tolike firme u Yugi i industrija, imali smo sve svoje od igle do lokomotive. Proizvodi cenjeni a radnici najcenjeniji u svemu, stranci se otimali za radnike Yugoslovene. Otkud gradjanima Yuge 99% privatno vlasnistvo, kuca ili stan ito bez dugorocnih kredita. Sad vec 30 g se nemoze okrecit izgradjeno a kamo li izgradit nesto. Postali smo gori od divljeg zapada. Tu maglu prosipajte nekom drugim a ne nama koji smo tad radili i ziveli od svog rada.

  • DARKO 100%

    2. februar 2023 | 14:47

    Ono sto radi balkanac u nemackoj sam ,to je pre njega radilo troje nemaca ,zato i vape za radnom konjskom snagom