• 2

Glavni inženjer Boinga 747 bio je sa naših prostora: Pogledajte kako se pilot oprostio od "kralja neba"

Pilot je napravio rutu koja je kada bi se povukle linije izgledala kao logo "krune"

  • 2

Utorak, 31. januar, ostaće upamćen u istoriji avijacije, kao dan kada je poslednji proizvedeni avion Boing 747 isporučen teretnom prevozniku "Atlas Er". Na ovaj način završena je tradicija koja je trajala više od pet decenija, a o načinu na koji je pilot zabeležio ovaj momenat, takođe će se još dugo pričati.

Naime, pilot je napravio rutu koja je kada bi se povukle linije izgledala kao logo "krune", što simbolizuje naziv koji je ovaj džambo džet ponosno nosio - "kralj neba".

Još jedna od zanimljivosti, o kojima malo ko zna, je i da je glavni razvojni inženjer Boinga 747 bio sa naših prostora. U pitanju je Amerikanac, slovenačkog porekla, Džoi Šuter (1921. - 2016.).

"Imali smo priliku da ga slušamo prilikom posete Sloveniji 2002. i 2006. godine, na zadnjem avionu Atlas Era nalazi se i potpis gospodina Šutera", napisao je jedan od korisnika LinkedIn-a.

Na ovom linku možete proveriti vaše znanje o "kralju neba" i možda naučiti još par zanimljivih stvari o najvećem, prvom putničkom avionu.

Video: Novi avion Er Srbije Mihajlo Pupin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    3. februar 2023 | 17:31

    Svaka cast. Imao je Balkan puno svetski uspesnih pojedinaca. Evo pre dva meseca je preminuo Dr. S. Efendic jedini clan Nobelovog komiteta iz nasih krajeva. Bio je u komitetu za dodelu Nobelove nagrade za medicinu. Imao je vise od 300 naucnih radova. Nazalost, o uspesnim se ne pise pa mladi nemaju na koga da se ugledaju. Jedino na navijace- huligane.

  • Delija

    3. februar 2023 | 20:45

    Zabraniti ulazak u Srbiju dozivotno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>