• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predvideo je krizu 2008. i njegove reči odjekuju: Ovoga puta Dr Propast obara dolar?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos svom stavu prema dolaru, poznati ekonomista kaže kako nijedna valuta još uvek nije u stanju da u potpunosti zameni "zelene novčanice"

  • 4
dolar, fed

Foto: Shutterstock

"Status američkog dolara kao glavne svetske rezervne valute je ugrožen", napisao je u nedelju u članku za Fajnenšel tajms poznati ekonomista Nurijel Rubini, poznatiji kao Dr Propast.

Ovaj poznati ekonomista je, inače, predvideo globalnu finansijsku krizu 2008. godine.

- Iako nijedna valuta još uvek nije u stanju da u potpunosti zameni dolar na pijedestalu, američka valuta brzo gubi svoju konkurentsku prednost u odnosu na kineski juan - rekao je Rubini.

Kako je Rubini dalje ocenio, "s obzirom na povećano osnaživanje dolara u svrhe nacionalne bezbednosti i rastuće geopolitičko rivalstvo između Zapada i revizionističkih sila kao što su Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja, neki tvrde da će se dedolarizacija ubrzati…".

- U svetu koji će biti sve više podeljen na dve geopolitičke sfere uticaja – na one koje okružuju SAD i Kinu – verovatno je da će bipolarni, valutni režim na kraju zameniti unipolarni - konstatuje Dr Propast.

Skeptici, međutim, primećuju da juan ne može postati prava rezervna valuta ako Peking ne ukine kontrolu kapitala, ako ne prihvati trajne deficite tekućeg računa, a kurs juana ne postane fleksibilniji.

Ali, Rubini tvrdi da takve stavke više ne važe, pošto "Vašington sankcijama aktivno podriva privlačnost svoje valute".

- Potpuna fleksibilnost deviznog kursa i međunarodna mobilnost kapitala nisu neophodni da bi zemlja postigla status rezervne valute… I dok Kina možda ima kontrolu kapitala, SAD imaju svoju verziju koja može smanjiti privlačnost dolarske imovine među neprijateljima i rođačkim prijateljima. To uključuje finansijske sankcije protiv njegovih rivala, ograničenja za unutrašnja ulaganja u mnoge sektore i firme osetljive na nacionalnu bezbednost - navodi dalje Dr Propast.

Ekonomista je, takođe, primetio da Kina pojačava transakcije u juanima sa svojim stranim partnerima.

Video: Darko Mirković: Upravljajte sobom, ne vremenom. Rešite se svega što vam krade vreme

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. februar 2023 | 17:53

    BAJDEN RATOM PROTIV RUSIJE I PLANIRANIM RATOM PROTIV KINE UNISTAVA AMERIKU A TIME I DOLAR !!!!! SKLONITE DEMENTNOG I SPASITE AMERIKU !!!! POSLUSAJTE NOBELOVCA KOGA ZOVETE DR.PROPAST JER STE BLIZU PROPASTI!!!

  • Darko

    6. februar 2023 | 20:00

    Mozda je pogodio tajming svetske ekonomske krize- ali on on tada odnosno od 2015. najavljuje novu... Naravno ista se mora dogoditi a onda ce on "opet" biti u pravu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>