≫ 

Treba li dati "čast" za konobara? 700 ljudi iz Srbije nam je dalo ovaj odgovor

 ≫ 

Genov smatra da je davanje bakšiša kešom praktično nemoguće kontrolisati

Komentari

  • Milica

    14. februar 2023 | 14:52

    Sasvim je u redu ostaviti bakšiš konobaru. Ali ne kao obavezan bakšiš. Nego dobrovoljno, koliko mi kao gosti restorana, kafića smatramo da je dovoljno. To o uvođenju bakšiša kao obaveznog je čista glupost.

  • Igor

    9. februar 2023 | 09:15

    Ako ideš u kafanu znači da imaš pare ako nemaš pare kupi pivo ili sok pa sedi kuci. Kafići su za mnoge luksuz ili su pijandure pa su deo inventara. Al svi koji idu na ručak piće ili šta god imaju i za 10% bakšiš. Jer plata kao plata i nije nešto. I meni znaci dosta kad me neko časti.

  • Ivan

    8. februar 2023 | 15:37

    Mene niko nije nikada častio za moj dobar rad pa ni vlasnik firme u kojoj radim. Zašto bih ja onda čašćavao druge? Čist račin duga ljubav.

  • Sibin

    8. februar 2023 | 15:23

    Ako je ljubazan i dobro radi, uvek ga treba castiti.

  • ...

    8. februar 2023 | 14:43

    Dugo cekanje,puna piksla,neljubaznost=0 din.

  • Aleksandar

    8. februar 2023 | 14:20

    Sam predlog za obavezan bakšiš konobarima je smešan.

  • Murća

    8. februar 2023 | 13:33

    Ne!

  • bitno

    8. februar 2023 | 12:19

    Konobari da rade na procenat,a to je na zapadu 11 % pa će svi biti zadovoljni !

  • Dr.Željko

    8. februar 2023 | 11:54

    Radim kao Konobar u Beču…plata 1900€…Bakšiš 3000€. Hvala i prijatno 😎

  • Fadil

    8. februar 2023 | 11:53

    Hoću i ja bakšiš.. Radim kao djubretar na smeću. Visim na kamionu..

  • Laki

    8. februar 2023 | 11:48

    Sto pravite frku oko toga,ko zeli nek ostavi ko nece ne mora..konobar uvek treba vratiti kusur..a tvoje je dal ostavljas baksis..niko ti i ne trazi...a sad druga straa po pabovima i diskotekama nikad ne donose racun i tu konobari dobijaju na tzv.baksis jer ako pivo kosta 250 oni u startu naplate 300 i 50 je njihivo,bez fiskalnog racuna,zaokruze na 600 umesto na 500..prosta matematika,al to je sad pitanje za Finansijsku..tako da ima ih ovakvih i onakvih.samo je nas izbor dajemo il ne dajemo i gde idemo...

  • Micko

    8. februar 2023 | 11:40

    Da nije mozda i Djape konobar,oni uvek sve znaju😅

  • Bob

    8. februar 2023 | 11:07

    Ugostiteljski radnici(Konobari) kada traže posao u većini slučaja dobiju odgovor vezan za platu-Imaš 40.000 I bakšiš izaći ćeš na 70.000.Mislim da niko od konobara ne bi očekivao bakšiš I uglavnom bi svi radili kako treba da je plata dobra bez prethodne opaske vlasnika imaćeš i bakšiš!Što dovodi do zaključka da gazde računaju na bakšiš kao da ga oni daju.E pa zato nema konobara za rad!Neka gazde plate radnike a gosti kako hoće!

  • Dr

    8. februar 2023 | 10:48

    Uzeli su oni svioje pre računa. Znači nije vas skupo ? Treba još 50% poskupe .

  • Milan

    8. februar 2023 | 10:34

    Radim kao konobar u restoranu 24 godine.S moje strane gledista baksis bi trebao da bude odraz ukupnog zadovoljstva gosta tj. kvaliteta hrane i usluge,cistoce objekta,sadrzaja koji nudi itd.Mnogo puta dobio sam sasvim zadovoljavajuci baksis,ali isto tako bilo je momenata kada gost ne ostavi ni dinara.E tada kazem sam sebi:"To je u redu,zbog takvih ne treba ne voleti svoj posao nego se potruditi da budes jos bolji".Inace gde god i kad god nesto placam ostavim baksis jer se drzim one :"Ako ne das ne mozes ni da dobijes".

  • деда М

    8. februar 2023 | 10:30

    Искрено частим само вулканизере све друге услуге не,зашто? ови други пљачкају,пример ,позвао сам мајстора за грејање,задржао се 15 мин.наплата 8000 .шта је радио? чистио је термо индикаторе у бојлеру,...

  • TelAviv

    8. februar 2023 | 10:29

    Jedna interesatna situacija pre par meseci u Tel Avivu. Inace prvo da kazem da je drugi najskuplji grad na svetu, posto je u pitanju obicna vecera u prosecnom restoranu, nista posebno. Da ne pomisli neko da je neki fensi restoran. Glavno jelo, pice i dezert za dvoje preko 100 eur. Donosi lik na kraju u casi racun, ja ostavljam pare i jos ostavljam u njihovoj valuti oko 2-3 eur. To je sve sto sam imao razmenjeno. Al svakako da sam imao tada kod sebe razmenjeno ostavio bih maks 5 eur sto sam i hteo ali nismo imali kod sebe razmenjeno ili 5 eur. Spremamo se da krenemo i lik vraca casu sa racunom i novcem sto smo platili i kaze ovde se ostavlja 10-15 % baksis, nije obavezno ali svi ostavljaju. Nisam hteo bas nista da mu ostavim.

    • 8. februar 2023 | 13:25

      Djuro

      @TelAviv

      Druze u Cirihu bi te to kostalo 250 chfr tako da je Tel Aviv daleko od drugog najskupljeg grada

  • R9

    8. februar 2023 | 10:28

    Konobari i onako rade za minimalac. Samo je jos falilo da im se i baksis oporezuje 😂 salu na stranu, ovo sa uvodjenjem baksisa na fiskalne racune je ustvari jos jedan korak ka totalnoj kontroli tokova novca sto nas vodi u moderno robstvo... Nemojte posle da kazete da vam niko nije rekao...

  • Vapaj

    8. februar 2023 | 10:26

    Treba samo promeniti navike,nauciti do 30god strane jezike i 2500 e sa baksisom plus smestaj placen dodje. Jednom u 6 mes dodjes u Srb da se doooobro opustis ,pomognes roditeljima,a drugi put pravac ladjenje dupeta na egzotiku sa masazama i posvecenost telu i zdravöju. Molis Boga za snagu i zdravlje o onda sa 40 god dodjes ,osnujes porodicu,otvoris apoteku jer to nazalost😪😪😪 ne propada i ne slusas bajke drzave o boljem zivotu Jer 80% nas svaki dan proveden radeci ovde je dan izgubljenog zivota. Kraj!

  • Dg

    8. februar 2023 | 10:24

    Da li to znači da svi trebamo da budemo počašćeni od strane klijenata, mušterija, korisnika, nazovite ih kako hoćete, za to što obavljamo svoj posao?

  • Jaa

    8. februar 2023 | 10:20

    Naravno....uvek 10 posto od računa!! Ja tako radim ..a nekada i vise!!!

    • 8. februar 2023 | 10:45

      Djuro

      @Jaa

      Izvedes sa firmom ljude i napravis racun 200.000 din , das baksis 20.000 din konobaru ? Inace uvek ostavljam konobarima ako sam zadovoljan uslugom , ali zna se koliko se i kako ostavlja .

    • 8. februar 2023 | 13:28

      Petar

      @Jaa

      Ti nemoj da ih vodiš u restoran nego im napravi ručak u firmi

  • Siki

    8. februar 2023 | 10:13

    Treba davati jer je to izuzetno tezak posao ,samo onaj ko ga je radio zna da je i psihicki i fizicki zahtevan rad pogotovo sa ovim nasim narodom koji nema elementarne kulture i razumevanja osim kad je u pitanju muzika i pevacica kad se bacaju pare u cilju nekog pokazivanja statusa a za konobara baksis od 50 ili 100 dinara je opterecenje skoro svakog srbina.

    • 8. februar 2023 | 11:25

      Тешко?

      @Siki

      Ако је тешко као што кажеш онда нађеш други посао а не да чекаш да добијеш паре. За шта? Зато што си ме услишио? Све је то већ урачунато.

    • 8. februar 2023 | 12:07

      ...

      @Siki

      Da si ucio skole nebi sluzio druge

    • 8. februar 2023 | 13:30

      Petar

      @Siki

      Ti i nemoj da ideš u kafanu ili kafić ako nećeš da platiš servis popij piće ispred prodavnice

  • Magnus

    8. februar 2023 | 10:04

    Baksis kao koncept treba eliminisati. Ni na pijaci ne dajem baksis prodavcu. Ni u marketu, kad placam u posti... Oni rade za platu. Ako im plata nije adekvatna neka se obrate poslodavcu. A obavezan baksis je nerealna glupost. Ako i ostavljam baksis to je zato sto sam zadovoljan uslugom a ne zato sto me neko tera.

  • riki

    8. februar 2023 | 09:55

    Znam poslodavce koji oduzimaju sav bakšiš konobaru i od te sume daje platu za mene ni to nije pošteno

  • Ratar

    8. februar 2023 | 09:46

    Ne ostavljam baksis nikad. Oni rade za platu kao i svi.

  • Dd

    8. februar 2023 | 09:46

    Bakša je pomaganje vlasniku restorana, kafića da zaradi više para jer zbog toga daje male plate radnicima...klasična prevara.

    • 8. februar 2023 | 09:58

      jelena

      @Dd

      Upravo tako, u resotranu gde ja radim menadzer im kasni i po dva meseca sa platom jer konobari imaju dobar baksis…

  • Zdravko

    8. februar 2023 | 09:26

    Ne trea davati bakšiš konobarim. Neka ga vlsnik plati kako koniobar zslužuje. Ko će d plati ostalim zposlenim bkšiš

  • Fos

    8. februar 2023 | 09:22

    A sta ako je konobar los, nije ljubazan, cekamo ga bez razloga i sta onda!? Da ga castim sa tim obaveznim baksisom!? Glupost!

  • Novak

    8. februar 2023 | 09:09

    Treba ako osećaš potrebu. Samo mi se ne sviđa naći uzimanja bakšiša. Gost kad uđe u lokal možda mu se svidela čistoća lokala i wc, šankerice čista časa i dozvoljen nivo pića ili kuhinja sa kvalitetnim jelom i konobar sa svojom pojavom u ulasku gosta i njegova usluga. Gost kad ostavi bakšiš ne zna se zbog kojih stvari je dao bakšiš. Zato treba sav bakšiš staviti u kasu i na kraju smene zbir bakšiša podeliti na broj učesnika u zadovoljstvu gosta.

    • 8. februar 2023 | 10:50

      Djuro

      @Novak

      Tako se i radi , nekad sam radio taj posao , skupimo svi baksis i raspidelimo , podelimo sa sankerima , peracem sudova , da svi budemo zadovoljni , doduse bilo je kolega i kolegenica koji su krili novac u cipelu , gace itd ali toga ce uvek biti , nekome je sve malo