Sasvim je u redu ostaviti bakšiš konobaru.
Ali ne kao obavezan bakšiš.
Nego dobrovoljno, koliko mi kao gosti restorana, kafića smatramo da je dovoljno.
To o uvođenju bakšiša kao obaveznog je čista glupost.
Ako ideš u kafanu znači da imaš pare ako nemaš pare kupi pivo ili sok pa sedi kuci. Kafići su za mnoge luksuz ili su pijandure pa su deo inventara. Al svi koji idu na ručak piće ili šta god imaju i za 10% bakšiš. Jer plata kao plata i nije nešto. I meni znaci dosta kad me neko časti.
Sto pravite frku oko toga,ko zeli nek ostavi ko nece ne mora..konobar uvek treba vratiti kusur..a tvoje je dal ostavljas baksis..niko ti i ne trazi...a sad druga straa po pabovima i diskotekama nikad ne donose racun i tu konobari dobijaju na tzv.baksis jer ako pivo kosta 250 oni u startu naplate 300 i 50 je njihivo,bez fiskalnog racuna,zaokruze na 600 umesto na 500..prosta matematika,al to je sad pitanje za Finansijsku..tako da ima ih ovakvih i onakvih.samo je nas izbor dajemo il ne dajemo i gde idemo...
Ugostiteljski radnici(Konobari) kada traže posao u većini slučaja dobiju odgovor vezan za platu-Imaš 40.000 I bakšiš izaći ćeš na 70.000.Mislim da niko od konobara ne bi očekivao bakšiš I uglavnom bi svi radili kako treba da je plata dobra bez prethodne opaske vlasnika imaćeš i bakšiš!Što dovodi do zaključka da gazde računaju na bakšiš kao da ga oni daju.E pa zato nema konobara za rad!Neka gazde plate radnike a gosti kako hoće!
Radim kao konobar u restoranu 24 godine.S moje strane gledista baksis bi trebao da bude odraz ukupnog zadovoljstva gosta tj. kvaliteta hrane i usluge,cistoce objekta,sadrzaja koji nudi itd.Mnogo puta dobio sam sasvim zadovoljavajuci baksis,ali isto tako bilo je momenata kada gost ne ostavi ni dinara.E tada kazem sam sebi:"To je u redu,zbog takvih ne treba ne voleti svoj posao nego se potruditi da budes jos bolji".Inace gde god i kad god nesto placam ostavim baksis jer se drzim one :"Ako ne das ne mozes ni da dobijes".
Искрено частим само вулканизере све друге услуге не,зашто? ови други пљачкају,пример ,позвао сам мајстора за грејање,задржао се 15 мин.наплата 8000 .шта је радио? чистио је термо индикаторе у бојлеру,...
Jedna interesatna situacija pre par meseci u Tel Avivu. Inace prvo da kazem da je drugi najskuplji grad na svetu, posto je u pitanju obicna vecera u prosecnom restoranu, nista posebno. Da ne pomisli neko da je neki fensi restoran. Glavno jelo, pice i dezert za dvoje preko 100 eur. Donosi lik na kraju u casi racun, ja ostavljam pare i jos ostavljam u njihovoj valuti oko 2-3 eur. To je sve sto sam imao razmenjeno. Al svakako da sam imao tada kod sebe razmenjeno ostavio bih maks 5 eur sto sam i hteo ali nismo imali kod sebe razmenjeno ili 5 eur. Spremamo se da krenemo i lik vraca casu sa racunom i novcem sto smo platili i kaze ovde se ostavlja 10-15 % baksis, nije obavezno ali svi ostavljaju. Nisam hteo bas nista da mu ostavim.
Konobari i onako rade za minimalac. Samo je jos falilo da im se i baksis oporezuje 😂 salu na stranu, ovo sa uvodjenjem baksisa na fiskalne racune je ustvari jos jedan korak ka totalnoj kontroli tokova novca sto nas vodi u moderno robstvo... Nemojte posle da kazete da vam niko nije rekao...
Treba samo promeniti navike,nauciti do 30god strane jezike i 2500 e sa baksisom plus smestaj placen dodje.
Jednom u 6 mes dodjes u Srb da se doooobro opustis ,pomognes roditeljima,a drugi put pravac ladjenje dupeta na egzotiku sa masazama i posvecenost telu i zdravöju.
Molis Boga za snagu i zdravlje o onda sa 40 god dodjes ,osnujes porodicu,otvoris apoteku jer to nazalost😪😪😪 ne propada i ne slusas bajke drzave o boljem zivotu
Jer 80% nas svaki dan proveden radeci ovde je dan izgubljenog zivota.
Kraj!
Izvedes sa firmom ljude i napravis racun 200.000 din , das baksis 20.000 din konobaru ?
Inace uvek ostavljam konobarima ako sam zadovoljan uslugom , ali zna se koliko se i kako ostavlja .
Treba davati jer je to izuzetno tezak posao ,samo onaj ko ga je radio zna da je i psihicki i fizicki zahtevan rad pogotovo sa ovim nasim narodom koji nema elementarne kulture i razumevanja osim kad je u pitanju muzika i pevacica kad se bacaju pare u cilju nekog pokazivanja statusa a za konobara baksis od 50 ili 100 dinara je opterecenje skoro svakog srbina.
Baksis kao koncept treba eliminisati.
Ni na pijaci ne dajem baksis prodavcu. Ni u marketu, kad placam u posti...
Oni rade za platu. Ako im plata nije adekvatna neka se obrate poslodavcu.
A obavezan baksis je nerealna glupost. Ako i ostavljam baksis to je zato sto sam zadovoljan uslugom a ne zato sto me neko tera.
Treba ako osećaš potrebu. Samo mi se ne sviđa naći uzimanja bakšiša. Gost kad uđe u lokal možda mu se svidela čistoća lokala i wc, šankerice čista časa i dozvoljen nivo pića ili kuhinja sa kvalitetnim jelom i konobar sa svojom pojavom u ulasku gosta i njegova usluga. Gost kad ostavi bakšiš ne zna se zbog kojih stvari je dao bakšiš. Zato treba sav bakšiš staviti u kasu i na kraju smene zbir bakšiša podeliti na broj učesnika u zadovoljstvu gosta.
Tako se i radi , nekad sam radio taj posao , skupimo svi baksis i raspidelimo , podelimo sa sankerima , peracem sudova , da svi budemo zadovoljni , doduse bilo je kolega i kolegenica koji su krili novac u cipelu , gace itd ali toga ce uvek biti , nekome je sve malo
Milica
Sasvim je u redu ostaviti bakšiš konobaru. Ali ne kao obavezan bakšiš. Nego dobrovoljno, koliko mi kao gosti restorana, kafića smatramo da je dovoljno. To o uvođenju bakšiša kao obaveznog je čista glupost.
Podelite komentar
Igor
Ako ideš u kafanu znači da imaš pare ako nemaš pare kupi pivo ili sok pa sedi kuci. Kafići su za mnoge luksuz ili su pijandure pa su deo inventara. Al svi koji idu na ručak piće ili šta god imaju i za 10% bakšiš. Jer plata kao plata i nije nešto. I meni znaci dosta kad me neko časti.
Podelite komentar
Ivan
Mene niko nije nikada častio za moj dobar rad pa ni vlasnik firme u kojoj radim. Zašto bih ja onda čašćavao druge? Čist račin duga ljubav.
Podelite komentar
Sibin
Ako je ljubazan i dobro radi, uvek ga treba castiti.
Podelite komentar
...
Dugo cekanje,puna piksla,neljubaznost=0 din.
Podelite komentar
Aleksandar
Sam predlog za obavezan bakšiš konobarima je smešan.
Podelite komentar
Murća
Ne!
Podelite komentar
bitno
Konobari da rade na procenat,a to je na zapadu 11 % pa će svi biti zadovoljni !
Podelite komentar
Dr.Željko
Radim kao Konobar u Beču…plata 1900€…Bakšiš 3000€. Hvala i prijatno 😎
Podelite komentar
Fadil
Hoću i ja bakšiš.. Radim kao djubretar na smeću. Visim na kamionu..
Podelite komentar
Tanatos
@Fadil
Moze - Za tebe budjav lebac..
Podelite komentar
Laki
Sto pravite frku oko toga,ko zeli nek ostavi ko nece ne mora..konobar uvek treba vratiti kusur..a tvoje je dal ostavljas baksis..niko ti i ne trazi...a sad druga straa po pabovima i diskotekama nikad ne donose racun i tu konobari dobijaju na tzv.baksis jer ako pivo kosta 250 oni u startu naplate 300 i 50 je njihivo,bez fiskalnog racuna,zaokruze na 600 umesto na 500..prosta matematika,al to je sad pitanje za Finansijsku..tako da ima ih ovakvih i onakvih.samo je nas izbor dajemo il ne dajemo i gde idemo...
Podelite komentar
Micko
Da nije mozda i Djape konobar,oni uvek sve znaju😅
Podelite komentar
Bob
Ugostiteljski radnici(Konobari) kada traže posao u većini slučaja dobiju odgovor vezan za platu-Imaš 40.000 I bakšiš izaći ćeš na 70.000.Mislim da niko od konobara ne bi očekivao bakšiš I uglavnom bi svi radili kako treba da je plata dobra bez prethodne opaske vlasnika imaćeš i bakšiš!Što dovodi do zaključka da gazde računaju na bakšiš kao da ga oni daju.E pa zato nema konobara za rad!Neka gazde plate radnike a gosti kako hoće!
Podelite komentar
Dr
Uzeli su oni svioje pre računa. Znači nije vas skupo ? Treba još 50% poskupe .
Podelite komentar
Milan
Radim kao konobar u restoranu 24 godine.S moje strane gledista baksis bi trebao da bude odraz ukupnog zadovoljstva gosta tj. kvaliteta hrane i usluge,cistoce objekta,sadrzaja koji nudi itd.Mnogo puta dobio sam sasvim zadovoljavajuci baksis,ali isto tako bilo je momenata kada gost ne ostavi ni dinara.E tada kazem sam sebi:"To je u redu,zbog takvih ne treba ne voleti svoj posao nego se potruditi da budes jos bolji".Inace gde god i kad god nesto placam ostavim baksis jer se drzim one :"Ako ne das ne mozes ni da dobijes".
Podelite komentar
деда М
Искрено частим само вулканизере све друге услуге не,зашто? ови други пљачкају,пример ,позвао сам мајстора за грејање,задржао се 15 мин.наплата 8000 .шта је радио? чистио је термо индикаторе у бојлеру,...
Podelite komentar
Kiza
@деда М
Pa što nisi očistio sam kad ti skupo
Podelite komentar
TelAviv
Jedna interesatna situacija pre par meseci u Tel Avivu. Inace prvo da kazem da je drugi najskuplji grad na svetu, posto je u pitanju obicna vecera u prosecnom restoranu, nista posebno. Da ne pomisli neko da je neki fensi restoran. Glavno jelo, pice i dezert za dvoje preko 100 eur. Donosi lik na kraju u casi racun, ja ostavljam pare i jos ostavljam u njihovoj valuti oko 2-3 eur. To je sve sto sam imao razmenjeno. Al svakako da sam imao tada kod sebe razmenjeno ostavio bih maks 5 eur sto sam i hteo ali nismo imali kod sebe razmenjeno ili 5 eur. Spremamo se da krenemo i lik vraca casu sa racunom i novcem sto smo platili i kaze ovde se ostavlja 10-15 % baksis, nije obavezno ali svi ostavljaju. Nisam hteo bas nista da mu ostavim.
Podelite komentar
Djuro
@TelAviv
Druze u Cirihu bi te to kostalo 250 chfr tako da je Tel Aviv daleko od drugog najskupljeg grada
Podelite komentar
R9
Konobari i onako rade za minimalac. Samo je jos falilo da im se i baksis oporezuje 😂 salu na stranu, ovo sa uvodjenjem baksisa na fiskalne racune je ustvari jos jedan korak ka totalnoj kontroli tokova novca sto nas vodi u moderno robstvo... Nemojte posle da kazete da vam niko nije rekao...
Podelite komentar
Vapaj
Treba samo promeniti navike,nauciti do 30god strane jezike i 2500 e sa baksisom plus smestaj placen dodje. Jednom u 6 mes dodjes u Srb da se doooobro opustis ,pomognes roditeljima,a drugi put pravac ladjenje dupeta na egzotiku sa masazama i posvecenost telu i zdravöju. Molis Boga za snagu i zdravlje o onda sa 40 god dodjes ,osnujes porodicu,otvoris apoteku jer to nazalost😪😪😪 ne propada i ne slusas bajke drzave o boljem zivotu Jer 80% nas svaki dan proveden radeci ovde je dan izgubljenog zivota. Kraj!
Podelite komentar
Amiga
@Vapaj
Surovo zvuči ali je tako
Podelite komentar
Dg
Da li to znači da svi trebamo da budemo počašćeni od strane klijenata, mušterija, korisnika, nazovite ih kako hoćete, za to što obavljamo svoj posao?
Podelite komentar
Jaa
Naravno....uvek 10 posto od računa!! Ja tako radim ..a nekada i vise!!!
Podelite komentar
Djuro
@Jaa
Izvedes sa firmom ljude i napravis racun 200.000 din , das baksis 20.000 din konobaru ? Inace uvek ostavljam konobarima ako sam zadovoljan uslugom , ali zna se koliko se i kako ostavlja .
Podelite komentar
Petar
@Jaa
Ti nemoj da ih vodiš u restoran nego im napravi ručak u firmi
Podelite komentar
Siki
Treba davati jer je to izuzetno tezak posao ,samo onaj ko ga je radio zna da je i psihicki i fizicki zahtevan rad pogotovo sa ovim nasim narodom koji nema elementarne kulture i razumevanja osim kad je u pitanju muzika i pevacica kad se bacaju pare u cilju nekog pokazivanja statusa a za konobara baksis od 50 ili 100 dinara je opterecenje skoro svakog srbina.
Podelite komentar
Тешко?
@Siki
Ако је тешко као што кажеш онда нађеш други посао а не да чекаш да добијеш паре. За шта? Зато што си ме услишио? Све је то већ урачунато.
Podelite komentar
...
@Siki
Da si ucio skole nebi sluzio druge
Podelite komentar
Petar
@Siki
Ti i nemoj da ideš u kafanu ili kafić ako nećeš da platiš servis popij piće ispred prodavnice
Podelite komentar
Magnus
Baksis kao koncept treba eliminisati. Ni na pijaci ne dajem baksis prodavcu. Ni u marketu, kad placam u posti... Oni rade za platu. Ako im plata nije adekvatna neka se obrate poslodavcu. A obavezan baksis je nerealna glupost. Ako i ostavljam baksis to je zato sto sam zadovoljan uslugom a ne zato sto me neko tera.
Podelite komentar
riki
Znam poslodavce koji oduzimaju sav bakšiš konobaru i od te sume daje platu za mene ni to nije pošteno
Podelite komentar
Ratar
Ne ostavljam baksis nikad. Oni rade za platu kao i svi.
Podelite komentar
Dd
Bakša je pomaganje vlasniku restorana, kafića da zaradi više para jer zbog toga daje male plate radnicima...klasična prevara.
Podelite komentar
jelena
@Dd
Upravo tako, u resotranu gde ja radim menadzer im kasni i po dva meseca sa platom jer konobari imaju dobar baksis…
Podelite komentar
Zdravko
Ne trea davati bakšiš konobarim. Neka ga vlsnik plati kako koniobar zslužuje. Ko će d plati ostalim zposlenim bkšiš
Podelite komentar
Fos
A sta ako je konobar los, nije ljubazan, cekamo ga bez razloga i sta onda!? Da ga castim sa tim obaveznim baksisom!? Glupost!
Podelite komentar
Novak
Treba ako osećaš potrebu. Samo mi se ne sviđa naći uzimanja bakšiša. Gost kad uđe u lokal možda mu se svidela čistoća lokala i wc, šankerice čista časa i dozvoljen nivo pića ili kuhinja sa kvalitetnim jelom i konobar sa svojom pojavom u ulasku gosta i njegova usluga. Gost kad ostavi bakšiš ne zna se zbog kojih stvari je dao bakšiš. Zato treba sav bakšiš staviti u kasu i na kraju smene zbir bakšiša podeliti na broj učesnika u zadovoljstvu gosta.
Podelite komentar
Djuro
@Novak
Tako se i radi , nekad sam radio taj posao , skupimo svi baksis i raspidelimo , podelimo sa sankerima , peracem sudova , da svi budemo zadovoljni , doduse bilo je kolega i kolegenica koji su krili novac u cipelu , gace itd ali toga ce uvek biti , nekome je sve malo
Podelite komentar