• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Strmoglavi pad akcija na Volstritu: Da li je predsednik FED-a svojom izjavom zastrašio investitore?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prethodnih meseci je došlo do ublažavanja inflacije u SAD, međutim...

  • 0
Volstrit, Wall Street Foto: Tanjug/AP

Na najvećoj svetskoj berzi u Njujorku berzanski indeksi su u sredu, 8. februara, izgubili većinu svojih dobitaka od prethodnog dana.

Do toga je došlo jer je entuzijazam investitora za kamatne stope i inflaciju jenjavao, te je takoDau Džons izgubio 0,61 odsto i pao na 33.949 poena, dok je najpoznatiji indeks S&P 500 - pao 1,11 odsto, na 4.117 poena.

Nasdak indeks je potonuo 1,68 odsto, na 11.910 poena.

Samo dan ranije, odnosno 7. februara, ovi indeksi su snažno porasli jer je predsednik FED-a, Džerom Pauel, rekao da inflacija počinje da jenjava, ali da će borba protiv recesije biti duga i da bi kamate mogle da porastu više nego što tržište očekuje.

Premda to što je rekao nije nikakva novina, investitore je ohrabrilo to što Pauel "nije bio oštriji u svojoj retorici", s obzirom na nedavno objavljen izveštaj o zapošljavanju u SAD.

Prethodnih meseci je došlo do ublažavanja inflacije, što je navelo investitore da zaključe kako će FED uskoro prekinuti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od marta prošle godine. Mada, treba napomenuti da najmoćnije tehnološke firme već neko vreme "gube" bitku sa troškovima i krizom.

Zato je, naime, i došlo do masovnih talasa otpuštanja.

Video: Tijana nam otkriva kako graditi karijeru u Beogradu, a kako u Njujorku i šta je human design?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>