• 8

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bil Gejts: Maskova ideja o kolonizaciji Marsa nije baš dobar način za utrošak novca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodao je da je finansiranje razvoja vakcina mnogo bolje

  • 8
Bill Gates, Bil Gejts, Elon Musk, Ilon Mask Foto: Profimedia/SVEN HOPPE/AFP, Tanjug/AP

Bil Gejts istakao je da je upitno da li će Ilon Mask biti dobar filantrop, vođen trenutnim prioritetima, dovodeći u pitanje ambiciju svog kolege milijardera da pošalje ljude na Mars piše Cnbc.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, suosnivač Majkrosofta upitan je da li misli da će se Mask kvalifikovati kao filantrop. Gejts je odgovorio da ne misli da je "Mask trenutno takav, ali da bi se to moglo promeniti u budućnosti".

- Stvari poput Tesle imaju pozitivan uticaj, iako nije u formi filantropije. Mislim da će se jednog dana pridružiti rangu filantropa koristeći svoju genijalnost - dodao je.

Ipak, doveo je u pitanje milijarderovu viziju kolonizacije Marsa. Na pitanje novinara Bi-Bi-Sija Amola Rajana da li je odlazak na Mars dobra upotreba novca, Gejts je rekao: "Ne po mom mišljenju".

Dodao je da je finansiranje razvoja vakcina mnogo bolje.

- U stvari je poprilično skupo da odete na Mars. Možete kupiti vakcine protiv malih boginja i spasiti živote za hiljadu dolara po osobi.

Njih dvojica su imali ne baš prijatnu komunikaciju putem poruka u aprilu prošle godine, a na Tviteru su objavljeni "skrinšotovi" u kojima se pominju filantropski rad i borba protiv klimatskih promena, kao i "šortovanje" akcija Tesle.

Ukoliko vam nije poznat ovaj pojam, reč je o "kratkoj poziciji" ili short-selling-u, a to podrazumeva prodaju pozajmljenih akcija, kada se očekuje da će vrednost u narednom periodu pasti. Investitor ih, potom, kasnije otkupljuje, a razlika u ceni je zapravo profit.

"Da li još imate kratku poziciju od pola milijarde dolara protiv Tesle", upitao je Mask, na šta je Gejts odgovorio: "Izvinite, ali nisam to još zatvorio. Voleo bih da razgovaramo o filantropskim mogućnostima".

"Žao mi je. Ne mogu ozbiljno da razgovaram o filantropiji i uticaju klime, kada imate takvu poziciju prema Tesli, kompaniji koja se trudi da reši klimatske probleme", uzvratio je sada već vlasnik Tvitera.

Mask je tada potvrdio autentičnost prepiske, dok se Gejts nije oglašavao.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex 06

    12. februar 2023 | 00:44

    Kakav CINIK OVAJ GEJTS , on I FILANTROPIJA..

  • Pavicevic

    12. februar 2023 | 00:31

    Vas dvojicu treba poslati na Mars i zaboraviti vas tamo...

  • Kqkw

    11. februar 2023 | 22:18

    Da, bolje je da petlja sa virusima. Nnegove pare njegova stvar.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>