Da li su radnici u industriji hrane i maloprodaje u Srbiji potcenjeni? Retko ujedinjen stav naših građana

Ako imate iskustvo u ovoj vrsti poslova, pišite nam svoja iskustva...

Komentari

  • Snežana

    20. februar 2023 | 19:07

    Poštovanje,Drago mi je da mogu da dam svoj komentar u nadi da će se čuti glas radnika koji su pocenjeni od strane poslodavca.Kao radnik u marketu(merodavno)potvrđujem da je tačno da su plate male,uslovi loši,radi se za troje,više menadžera,supervizora i mnogo bespotrebnih funkcija,svi magacineri,mesari,prodavci odoše na kurs za menadžere i o nda manje radnika.Njih mnogo,nas malo i eto problema.Nemože manje radnika da bude od predpostavljenih.Čim bude obrnuto i sa adekvatnim stvarno završenim školama eto bolje situacije.Neće ljudi da rade više za male pare i sa višim školama nego što imaju takozvani rukovodioci na izmišljenim pozicijama.Em ne rade em neznaju da organizuju posao.Veliki pozdrav i nada da će i za nas robove da dodaju bolji dani.

  • Ma

    20. februar 2023 | 12:30

    Mi smo u robovlasničkom uređenju.

  • Ubipacijentic

    20. februar 2023 | 12:29

    Najbednije plate su u trgovini,konkretno prodavci.Nijedna kompanija ne placa vise od 50-60 hiljada a za te pare radite 3 posla jer nema dovoljno ljudi.Uz to svaki praznik osim verskih se radi,da ne govorimo o tome da vecina prodavnica radi od 00 do 24 i svaki vikend je vas.Pauzu najcesce koristite 15 min jer vas non stop zovu na odeljenje jer nema ko.Al zato menadzera ima vise neko radnika koji non stop izdaju nove zadatke a sami ne rade nista.

  • R9

    20. februar 2023 | 11:43

    Jos godinu ili dve kad budu bas svi krenuli da rade sezonske poslove na moru, pa ce gazde shvatiti da nema ko da radi za 50000... evo u ugostiteljstvu su na boljim mestima vec skocile pocetne plate. Ne kazem da je sjajno, ali opet sa minimalca su otisle na 50% vise... shvatili ljudi da ako ne odrese kesu, nece imati radnike preko leta...

  • Maja

    20. februar 2023 | 09:45

    Nisam sigurna da se sve navedeno odnosi samo na radnike u industriji hrane.. Povecan obim posla, rad na praznik i prekovremeno koje niko ne placa karakteristicni su, primera radi i za neke od medijskih kuca u Srbiji.. a o platama da i ne govorim, jedva toliko da pokriva troskove zivota. Naravno, u industriji hrane je jos mnogo gora situacija. Inace, vecinu mladih u Srbiji izdrzavaju roditelji, neretko penzioneri, sto je tragicno. Ne mogu svi da budu preduzetnici, inovatori, programeri.. Smatram da su mnoga zanimanja potcenjena.

  • Ogi

    20. februar 2023 | 09:29

    Radnik u trgovini je rob. Bez pauze sa produzenim radnim vremenom koje se ne placa a dnevno duze za 2h .istovarivanje kamiona , ciscenje , izlaganje , kasa , punjenje radnje , smanjena strucna sprema od 4 stepena na 2 stepen zbog visine startne osnovice. Nemate pravo na godisnji duze od 20 radnih dana koje ne mozete ni iskoristiti kad hocete uvek samo 10 kad vlasnik odredi.

  • Vasa

    20. februar 2023 | 09:26

    Svuda su podcenjeni radnici u Srbiji...

  • Boxa

    20. februar 2023 | 09:26

    Ko pita ovde nas i ko čita ovo... Ko treba taj ne čita..

  • Map

    20. februar 2023 | 09:25

    Kod nas su podcenjeni svi radnici u privatnom sektoru osim menadzera, a po neki i u drustvenom

  • moki

    20. februar 2023 | 08:28

    Maxi-ludnica... Nemaju dovoljno radnika pa rade na 3-4 mesta a za to su placeni nikako jer menadzeri imaju po 7,8,10 hiljada evra platu a radnici 400€.. Mozda bi trebalo razmisliti o odnosu plata 1:6 oa neka menadzer ima 6000e ali najniza plata neka bude 1000e za radnike..

    • 20. februar 2023 | 09:47

      Maja

      @moki

      Otkud toliki menadzeri, neka oni popune mesto radnika... Ako rade za te pare...

  • Toni

    20. februar 2023 | 08:19

    Kod nas je jos uvek kapitalizam iz pocetka 20-tog veka. Jos uvek vlada misljenje da radnik treba sto duze da radi na poslu zbog dobrobiti firme,dok su studije i praksa na zapadu pokazale da je mnogo bolji ucinak kad se skrati radno vreme i radna nedelja. Takodje i prodavnica ustedi struju i odmori radnike sa istom zaradom, jer svi pazare u radno vreme znajuci da radnja ne radi za vikend.

    • 20. februar 2023 | 09:23

      Pera

      @Toni

      Na zapadu radnici rade za solidne plate i ni minut preko radnog vremena, ali zato menadžment, što je viši, skoro da nema radno vreme - rade non stop. Ali zato deo plate dobijaju kroz akcije firme pa imaju i motiv da se muče.