Poštovanje,Drago mi je da mogu da dam svoj komentar u nadi da će se čuti glas radnika koji su pocenjeni od strane poslodavca.Kao radnik u marketu(merodavno)potvrđujem da je tačno da su plate male,uslovi loši,radi se za troje,više menadžera,supervizora i mnogo bespotrebnih funkcija,svi magacineri,mesari,prodavci odoše na kurs za menadžere i o nda manje radnika.Njih mnogo,nas malo i eto problema.Nemože manje radnika da bude od predpostavljenih.Čim bude obrnuto i sa adekvatnim stvarno završenim školama eto bolje situacije.Neće ljudi da rade više za male pare i sa višim školama nego što imaju takozvani rukovodioci na izmišljenim pozicijama.Em ne rade em neznaju da organizuju posao.Veliki pozdrav i nada da će i za nas robove da dodaju bolji dani.
Najbednije plate su u trgovini,konkretno prodavci.Nijedna kompanija ne placa vise od 50-60 hiljada a za te pare radite 3 posla jer nema dovoljno ljudi.Uz to svaki praznik osim verskih se radi,da ne govorimo o tome da vecina prodavnica radi od 00 do 24 i svaki vikend je vas.Pauzu najcesce koristite 15 min jer vas non stop zovu na odeljenje jer nema ko.Al zato menadzera ima vise neko radnika koji non stop izdaju nove zadatke a sami ne rade nista.
Jos godinu ili dve kad budu bas svi krenuli da rade sezonske poslove na moru, pa ce gazde shvatiti da nema ko da radi za 50000... evo u ugostiteljstvu su na boljim mestima vec skocile pocetne plate. Ne kazem da je sjajno, ali opet sa minimalca su otisle na 50% vise... shvatili ljudi da ako ne odrese kesu, nece imati radnike preko leta...
Nisam sigurna da se sve navedeno odnosi samo na radnike u industriji hrane.. Povecan obim posla, rad na praznik i prekovremeno koje niko ne placa karakteristicni su, primera radi i za neke od medijskih kuca u Srbiji.. a o platama da i ne govorim, jedva toliko da pokriva troskove zivota. Naravno, u industriji hrane je jos mnogo gora situacija. Inace, vecinu mladih u Srbiji izdrzavaju roditelji, neretko penzioneri, sto je tragicno. Ne mogu svi da budu preduzetnici, inovatori, programeri.. Smatram da su mnoga zanimanja potcenjena.
Radnik u trgovini je rob. Bez pauze sa produzenim radnim vremenom koje se ne placa a dnevno duze za 2h .istovarivanje kamiona , ciscenje , izlaganje , kasa , punjenje radnje , smanjena strucna sprema od 4 stepena na 2 stepen zbog visine startne osnovice. Nemate pravo na godisnji duze od 20 radnih dana koje ne mozete ni iskoristiti kad hocete uvek samo 10 kad vlasnik odredi.
Maxi-ludnica... Nemaju dovoljno radnika pa rade na 3-4 mesta a za to su placeni nikako jer menadzeri imaju po 7,8,10 hiljada evra platu a radnici 400€.. Mozda bi trebalo razmisliti o odnosu plata 1:6 oa neka menadzer ima 6000e ali najniza plata neka bude 1000e za radnike..
Kod nas je jos uvek kapitalizam iz pocetka 20-tog veka. Jos uvek vlada misljenje da radnik treba sto duze da radi na poslu zbog dobrobiti firme,dok su studije i praksa na zapadu pokazale da je mnogo bolji ucinak kad se skrati radno vreme i radna nedelja. Takodje i prodavnica ustedi struju i odmori radnike sa istom zaradom, jer svi pazare u radno vreme znajuci da radnja ne radi za vikend.
Na zapadu radnici rade za solidne plate i ni minut preko radnog vremena, ali zato menadžment, što je viši, skoro da nema radno vreme - rade non stop. Ali zato deo plate dobijaju kroz akcije firme pa imaju i motiv da se muče.
Snežana
Poštovanje,Drago mi je da mogu da dam svoj komentar u nadi da će se čuti glas radnika koji su pocenjeni od strane poslodavca.Kao radnik u marketu(merodavno)potvrđujem da je tačno da su plate male,uslovi loši,radi se za troje,više menadžera,supervizora i mnogo bespotrebnih funkcija,svi magacineri,mesari,prodavci odoše na kurs za menadžere i o nda manje radnika.Njih mnogo,nas malo i eto problema.Nemože manje radnika da bude od predpostavljenih.Čim bude obrnuto i sa adekvatnim stvarno završenim školama eto bolje situacije.Neće ljudi da rade više za male pare i sa višim školama nego što imaju takozvani rukovodioci na izmišljenim pozicijama.Em ne rade em neznaju da organizuju posao.Veliki pozdrav i nada da će i za nas robove da dodaju bolji dani.
Podelite komentar
Ma
Mi smo u robovlasničkom uređenju.
Podelite komentar
Ubipacijentic
Najbednije plate su u trgovini,konkretno prodavci.Nijedna kompanija ne placa vise od 50-60 hiljada a za te pare radite 3 posla jer nema dovoljno ljudi.Uz to svaki praznik osim verskih se radi,da ne govorimo o tome da vecina prodavnica radi od 00 do 24 i svaki vikend je vas.Pauzu najcesce koristite 15 min jer vas non stop zovu na odeljenje jer nema ko.Al zato menadzera ima vise neko radnika koji non stop izdaju nove zadatke a sami ne rade nista.
Podelite komentar
R9
Jos godinu ili dve kad budu bas svi krenuli da rade sezonske poslove na moru, pa ce gazde shvatiti da nema ko da radi za 50000... evo u ugostiteljstvu su na boljim mestima vec skocile pocetne plate. Ne kazem da je sjajno, ali opet sa minimalca su otisle na 50% vise... shvatili ljudi da ako ne odrese kesu, nece imati radnike preko leta...
Podelite komentar
Maja
Nisam sigurna da se sve navedeno odnosi samo na radnike u industriji hrane.. Povecan obim posla, rad na praznik i prekovremeno koje niko ne placa karakteristicni su, primera radi i za neke od medijskih kuca u Srbiji.. a o platama da i ne govorim, jedva toliko da pokriva troskove zivota. Naravno, u industriji hrane je jos mnogo gora situacija. Inace, vecinu mladih u Srbiji izdrzavaju roditelji, neretko penzioneri, sto je tragicno. Ne mogu svi da budu preduzetnici, inovatori, programeri.. Smatram da su mnoga zanimanja potcenjena.
Podelite komentar
Ogi
Radnik u trgovini je rob. Bez pauze sa produzenim radnim vremenom koje se ne placa a dnevno duze za 2h .istovarivanje kamiona , ciscenje , izlaganje , kasa , punjenje radnje , smanjena strucna sprema od 4 stepena na 2 stepen zbog visine startne osnovice. Nemate pravo na godisnji duze od 20 radnih dana koje ne mozete ni iskoristiti kad hocete uvek samo 10 kad vlasnik odredi.
Podelite komentar
Vasa
Svuda su podcenjeni radnici u Srbiji...
Podelite komentar
Boxa
Ko pita ovde nas i ko čita ovo... Ko treba taj ne čita..
Podelite komentar
Map
Kod nas su podcenjeni svi radnici u privatnom sektoru osim menadzera, a po neki i u drustvenom
Podelite komentar
moki
Maxi-ludnica... Nemaju dovoljno radnika pa rade na 3-4 mesta a za to su placeni nikako jer menadzeri imaju po 7,8,10 hiljada evra platu a radnici 400€.. Mozda bi trebalo razmisliti o odnosu plata 1:6 oa neka menadzer ima 6000e ali najniza plata neka bude 1000e za radnike..
Podelite komentar
Maja
@moki
Otkud toliki menadzeri, neka oni popune mesto radnika... Ako rade za te pare...
Podelite komentar
Toni
Kod nas je jos uvek kapitalizam iz pocetka 20-tog veka. Jos uvek vlada misljenje da radnik treba sto duze da radi na poslu zbog dobrobiti firme,dok su studije i praksa na zapadu pokazale da je mnogo bolji ucinak kad se skrati radno vreme i radna nedelja. Takodje i prodavnica ustedi struju i odmori radnike sa istom zaradom, jer svi pazare u radno vreme znajuci da radnja ne radi za vikend.
Podelite komentar
Pera
@Toni
Na zapadu radnici rade za solidne plate i ni minut preko radnog vremena, ali zato menadžment, što je viši, skoro da nema radno vreme - rade non stop. Ali zato deo plate dobijaju kroz akcije firme pa imaju i motiv da se muče.
Podelite komentar