• 13

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su radnici u industriji hrane i maloprodaje u Srbiji potcenjeni? Retko ujedinjen stav naših građana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako imate iskustvo u ovoj vrsti poslova, pišite nam svoja iskustva...

  • 13
Kasir, kasirka Foto: Shutterstock

Specifično radno  vreme (npr. i praznicima), dve/tri smene, manji broj dana odmora, prekovremeni rad, povećani obim posla, slabije plate i "labavi" ugovori - sve to neretko prati radnike u maloprodaji i trgovini, kako u svetu, tako i kod nas.

Tako je u fizičkim prodavnicama, ali i na "mreži". Podsećamo vas da je u Britaniji nedavno nastupio prvi štrajk radnika Amazona, koji traže povećanje satnice, posebno imajući u vidu da rade za svetski najjači brend.

Uprkos tome što je izgubio više od 50 milijardi američkih dolara vrednosti, Amazon je trenutno najvredniji brend na planeti, prema analizi GLOBAL 500 2023, koju je uradio brandirectory.com.

I to nije slučaj samo sa ovom kompanijom. Mnoge svetske firme koje imaju ogromne profite i kojima prodaja i zarada neprestano rastu, svoje radnike "drže" na minimalnim uslovima.

Iskustva mnogih govore da se sve manje isplati raditi u uslužnoj delatnosti, trgovini na malo i sličnim branšama, jer poslodavci - uprkos deficitu radne snage - i dalje ne ispunjavaju željene kriterijume, koje od njih zahtevaju radnici.

Na prvom mestu su: plata, obim posla, regulisanje radnih dana/odmora i sveukupno - vrsta ugovora.

Nedavno smo vas u anketi Telegraf Biznisa pitali Smatrate li da su radnici u industriji hrane i maloprodaje u Srbiji - potcenjeni, a evo kako ste glasali:

  • 84.51% smatra da su ovi radnici malo vrednovani;
  • 9.34% ne smatra da su potcenjeni;
  • 6.15% se vodi mišlju da je život borba i da svako treba da se snađe za sebe.

Dakle, kao što se može zaključiti, ogromna većina je u ovom slučaju, ipak, "na strani" radnika u industriji hrane i maloprodaji.

Anketa Printskrin: Telegraf.rs

Podsećamo vas i da je nedavno započeta debata o tome da li bakšis, namenjen uslužnim radnicima (sektor HoReCa), treba da bude prikazan na fiskalnom računu.

Doduše, prema aktuelnim informacijama, predlog je da davanje napojnica bude "dobrovoljno, ali istaknuto".

*Rezultati ankete su skloni promenama, budući da je presek stanja napravljen u jednom momentu 20. februara, na osnovu - do tada - pristiglih glasova.

Video: Valjaonica bakra Sevojno snabdeva kompletnu namensku industriju u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • moki

    20. februar 2023 | 08:28

    Maxi-ludnica... Nemaju dovoljno radnika pa rade na 3-4 mesta a za to su placeni nikako jer menadzeri imaju po 7,8,10 hiljada evra platu a radnici 400€.. Mozda bi trebalo razmisliti o odnosu plata 1:6 oa neka menadzer ima 6000e ali najniza plata neka bude 1000e za radnike..

  • Ogi

    20. februar 2023 | 09:29

    Radnik u trgovini je rob. Bez pauze sa produzenim radnim vremenom koje se ne placa a dnevno duze za 2h .istovarivanje kamiona , ciscenje , izlaganje , kasa , punjenje radnje , smanjena strucna sprema od 4 stepena na 2 stepen zbog visine startne osnovice. Nemate pravo na godisnji duze od 20 radnih dana koje ne mozete ni iskoristiti kad hocete uvek samo 10 kad vlasnik odredi.

  • Toni

    20. februar 2023 | 08:19

    Kod nas je jos uvek kapitalizam iz pocetka 20-tog veka. Jos uvek vlada misljenje da radnik treba sto duze da radi na poslu zbog dobrobiti firme,dok su studije i praksa na zapadu pokazale da je mnogo bolji ucinak kad se skrati radno vreme i radna nedelja. Takodje i prodavnica ustedi struju i odmori radnike sa istom zaradom, jer svi pazare u radno vreme znajuci da radnja ne radi za vikend.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>