• 54

Vreme čitanja: oko 7 min.

"Naučili smo gorku lekciju, sad imamo više baza, u Kragujevcu se već reinvestira": Otkrivamo šta sve čeka grad

Vreme čitanja: oko 7 min.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić u intervjuu za Telegraf Biznis govori o tome šta čeka ovaj grad u budućnosti, kakve su mogućnosti za posao, ali otkriva nam i detalje nekih projekata poput gradnje stadiona

  • 54
Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić Foto: Nikola Anđić

Kragujevac kao četvrti grad po veličini u Srbiji, pored statusa zdravstvenog, obrazovnog i privrednog centra, postao je pravosudni i informatički centar kome gravitira dva miliona ljudi. Imajući u vidu ogromne investicije koje slede, formiran je i tim za ulaganjana čijem čelu je Marko Selaković, a način na koji diže privreda Kragujevca može biti reper za mnoge druge domaće centre.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić u intervjuu za Telegraf Biznis govori o tome šta čeka ovaj grad u budućnosti, kakve su mogućnosti za posao, ali otkriva nam i detalje nekih projekata poput gradnje stadiona.

Dašić potiče iz oficirske porodice, a karijeru je započeo u brigadi za snabdevanje i opremanje Generalštaba i Ministarstva odbrane, radio je u Agenciji za privatizaciju, pa u Narodnoj banci Srbije.

U Kragujevcu je poslednjih godina otvoren moderan Mind park, Data centar, radi se obilaznica, nova deponija, stanovi za pripadnike snaga bezbednosti. Inače, na tradicionalnoj listi „300 najmoćnijih ljudi u Srbiji“, ove godine Dašić se našao na 61. mestu.

Pogledajte u našem videu koje su to top investicije za grad, a koje su i po planu u budžetu za narednih nekoliko meseci:

  • Osim navedenih projekata, koje su još inevesticije u planu za ovu 2023. godinu? Znamo i da širite tim koji će se baviti investicijama i strateškim projektima?

- Jedan od navjažnijih projekata je Univerzitetski centar, odnosno, izgradnja novog objekta za fakultet. Godinama, predavanja su se prilagođavala u drugim prostorijama, na više lokacija, a često je bio i to razlog zbog kojeg su nam studenti odlazili u druge gradove.

Dalje, Klinički centar, koji je jedan od najvećih u zemlji koji se gradi, a to će Kragujevac, koji je već prepoznat kao medicinski centar u kojem gravitira više od dva miliona ljudi, dodatno da podigne na lestvicu više, kao što je to uostalom uradila Palata pravde, koja je sama po sebi najlepša palata pravde u regionu.

  • Kragujevac je osim statusa privrednog centra, postao i informatički i pravosudni centar, koliko data centar menja grad, koliko je važno ulaganje u tehnologiju i inovacije?

- Upravo je predstavljeno i idejno rešenje izgradnje Inovacionog distrikta u državnom Data centru. Reč je o jednom od važnih projekata Vlade Srbije i predstavlja treću fazu u okviru Državnog Data centra u našem gradu.

Mislim da je Data centar značajan za celu državu, svrstali smo se u mali broj zapadnih zemalja koji može da se pohvali centrom tog tipa.

Naravno, značajno je što su ovde resursi koji mogu da se koriste na daljinu, a dodatno, prošle godine uveden je super brzi računar. Sve to utiče na naučni kadar u samom Kragujevcu, ali i Republici - svi koji žele da se bave naukom, imaju mesto. Odnosno, ne moraju da više da odlaze u inostranstvo. Jednom rečju, predstavlja budućnost za nas i naše mlade.

  • Moram da pomenem kompaniju koja je nekada imala 10 odsto nacionalnog izvoza, odnosno 5 odsto BDP - šta i kada da očekujemo u Fijatovom pogonu, odnosno sada u Stelantisu?

- Stelantis koji je nastao kao ćerka firma ukrupnjavanjem Fijata i Pežoa, već sprovodi određene poteze, odnosno, doprema se odgovarajuća oprema, instalira se i priprema pogon za proizvodnju novog, malog, električnog automobila. Očekujem tokom 2024. godine da krene njegova proizvodnja, tome težimo. Farbika se priprema, tehnički trenutno.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić Posebno mi je drago što uviđam da su kompanije koje su duži niz godina tu, shvatile i da je vreme za reinvestiranje/Foto: Nikola Anđić
  • Simens, Škoda, Mind,, Štadler, Yanfeng-a ili Wacker Neuso... koliko "velikih imena", da li možete da nam najavite još neko?

- Imamo sreće da veliki broj domaćih i stranih investitora želi da ulaže u naš grad. Od domaćih, moram da napomenem, Market, Mind, Forma Ideale... mnogo njih koje dobro posluju. Fijat i Simens, koje se bave proizvodnjom na visokom tehnološkom nivou.

Kao grad smo naučili lekciju iz devedesetih godina - nije dobro da smo bazirani samo na jednoj industriji koju kriza može da iseče.

Sada imamo situaciju da se više različitih industrija diže istovremeno. Na primer, šinska industrija je preuzela lidersku poziciju kada je reč o izvozu iz Šumadije. Tramvaji idu u druge evropske gradove, a to nije jedini proizvod.

Posebno mi je drago što uviđam da su kompanije koje su duži niz godina tu, shvatile i da je vreme za reinvestiranje. Zadovoljne su poslovnom klimom i  ne žele da napuste ovaj region već da ostanu ovde i dalje razvijaju svoje poslove.

  • Često se u poslednje vreme govori i o tome da će Kragujevac dobiti i najlepši stadion u Srbiji?

- Kao Grad, borimo se u svim segmentaima da budemo spremni za nove projekte. "Čika Dača", o kojem se konkretno govori kada je novi stadion u pitanju, je već neko vreme već zaokružen projekat za izdatom građevinskom dozvolom.

Takvi projekti su prednost kada ih već imate gotove, što je ovde slučaj. Najavljeno je da će u maju početi izgradnja. Objekat će biti, prema dosadašnjemplanu, vrlo interesantan - blizu 20.000 sedišta, po svim standardima UEFA, a sve to implicira da će moći da se održavaju značajne utakmice za srpski fudbal.

Čekamo izvođača radova da bismo označili početak radova, odnosno da objavimo i rokove.

Stadion će doprineti da sport dodatno dobije na ceni u gradu, proširiće se mogućnost da se više dece bavi sportom. Uz to, mi ćemo i druge sportove da promovišemo i podržimo jer imamo odlične rezultate i u košarci, odbojci, kao i vaterpolu. Očekivanja su i da ćemo iznaći način da sagradimo i atletski stadion... Idemo jedno po jedno.

  • Kada zaokružimo, kada bi sada neko iz drugog grada želeo da se preseli u Kragujevac, da li bi odmah našao posao?

- Uveren sam da bi. U Kragujevcu su u toku konkursi za nove poslove, naravno, kao u uvek, pitanje je koja struka se traži. Grad dosta prednjači u broju otvorenih pozicija i radnih mesta zbog broja investicija i istorijskog značaja, kao i broja poslodavaca.

Postoji potražnja za radnom snagom u ugostiteljstvu, proizvodnji, odnsno menadžerskim kadrovima. Razgovarajući sa ovdašnjim privrednicima, jasno je da postoji dosta potrebe za ovim kadrovima.

Ko god ima odgovarajuće kvalifikacije može bez problema i to vrlo brzo da naše posao. Na nama je da u narednom periodu iznađemo rešenja i za mogućnost većeg broja zapošljvanja onih kadrova koji imaju samo srednju školu, gimnaziju i druge škole koje nisu direktno u proizvodnoj funkciji.

Kod nas je gotovo neprimetno došao i Avnet, koji upravo zapošljava takve kadrove.

  • Kao gradonačelnik, ali i član Naleda, dosta se brinete o ženskom preduzetništvu, da li će se to nastaviti?

- Aposlutno. Imamo mnogo otvorenih projekata kada je reč konkretno o unapređenju ženskog preduzetništva, ali i jačanju položaja žena uopšte. Civilni sektor je jako uključen u našem gradu u ovoj temi. Samo u gradskom veću imamo četiri dame, a na operativnom nivou, gotovo načelnice su uglavnom dame.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić Postoji potražnja za radnom snagom u ugostiteljstvu, proizvodnji, odnsno menadžerskim kadrovima/Foto: Nikola Anđić
  • Grad na čijem ste čelu, ima besplatne užine, kako se to odrazilo na građane, da li planirate slične projekte?

- Da, imamo besplatne užine za one koji nemaju dovoljno novca da ih priušte, odnosno za socijalne kategorije. Oko 4.000 besplatnih obroka na dnevnom nivou se podeli. Deca u našem gradu ne moraju da brinu da će biti diskriminisana. Tu smo da se podržavmo i da se nađemo našim građanima.

  • Kakva je demografka slika, da li je popis pokazao neku zanimljivost koju biste istakli?

- Čekamo konačne rezultate, ali Kragujevac nema veliki pad. Naravno, pogađa nas bilo kakav statistički manjak i tražimo načine kako da motivišemo ljude da ostaju ovde, da se vraćaju u grad i da podižemo natalitet. Pratimo u tome i državnu strategiju.

  • Kragujevac je po mnogo čemu istorijski srce Srbije, da li imate plan, sada kao prvi čovek, šta biste voleli da uradite tokom mandata, a da verujete da će istorija da pamti?

- Što duže radite ovaj posao vidite šta bi sve moglo biti moguće uraditi u radzvojnom smislu. Istorijski da se pamti, manje je važno u odnosu na to koliko podiže kvalitet života.

Voleo bih da vidim da revitalizujemo kompleks Kneževog arsenala. To je prostor gde je u Kragujevcu počela da se razvija industrija grada, zapravo, to je simbol našeg grada. Ima puno cigle, kovanog gvožđa i potencijal da budemo prvi grad u Srbiji koji će imati svoje staro gradsko jezgro u kojem bi mogle da se razvijaju dalje uslužne delatnosti, kultral, turizam...

Preduzeli smo već prvi korak, otkupili smo urbanističko rešenje, povukli nogu, ali bih voleo da budem tu kada taj prostor oživi, a Kragujevčani prošetaju tuda.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodjeni Kragujevcanin

    17. april 2023 | 16:54

    Gospodine gradonacelnice ostavite se tih prica o boljem zivotu .... grad je u katastrofalnom stanju...ulice rupa do rupe... 3 godine se ne moze izvrsiti rekonstrukcija pijace... GRAD NEMA PIJACU vec gradjani moraju da idu na Aerodrom i u Erdogliju

  • Pp kg

    17. april 2023 | 21:20

    Grad je dno dna. Delastiran i zapušten. Zakrčen divljom investitorskom gradnjom bez ikakvog arhitektonskog i urbanističkog reda. Zakrčenih trotoara i rupama punih ulica. Zapuštenih i u korov zaraslih kasarni. Oronulih fasada, zapuštenih parkova. Kladionica i sekund hendova...

  • Šeki

    17. april 2023 | 16:57

    Vi ne možete da završite gradsku tržnicu 5 godina. Šta da pričamo o nečem većem.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>