• 16
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švajcarska se oduprela pritiscima: Neće konfiskovati blokirana ruska sredstva, 3 radnje nisu legalne

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Neutralna" ili samo dosledna svom ustavu?

  • 16
swiss, russia Foto: Shutterstock

Iako ima zapadne saveznike i gradi dobre veze sa svetom, jasno je da Švajcarska - kao malo koja svetska zemlja - prati i "osluškuje" svoje interese. Drugim rečima, ne podleže pritisku tako lako.

Nevezano za stav ove evropske države prema ratu, Rusiji i Ukrajini, odlučeno je da njena vlada neće konfiskovati blokirana ruska sredstva, na koja je stavljen veto u sklopu brojnih sankcija.

I dok svet "gazi" u drugu godinu rata, a EU sprema 10. paket kaznenih mera zbog ruske invazije, Švajcarci ostaju pri stavu da njihove banke nemaju zakonsko pravo da koriste ruski novac, zamrznut u toj zemlji, u sopstvene svrhe.

O tome se oglasio portparol državnog Sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), Fabijan Majenfiš, za novinsku agenciju RIA novosti.

Zabranjena je svaka radnja koja dozvoljava upravljanje ili korišćenje zamrznute imovine, osim rutinskih administrativnih radnji koje sprovode finansijske institucije, kao što je obračun kamatnih stopa ili bankarskih troškova na računu, naveo je on.

- Upravljanje stvarnim portfeljem zamrznutih sredstava, kao što je privlačenje novih investicija, prodaja imovine ili promena prihoda - nije dozvoljeno - ističe Majenfiš, i dodaje da sve troškove vezane za rusku imovinu blokiranu u Švajcarskoj treba da snose vlasnici.

Ranije je švajcarska vlada odbacila zaplenu sredstava koja su zamrznuta u zemlji, rekavši da bi konfiskacija privatne ruske imovine potkopala švajcarski ustav i preovlađujući pravni poredak. Švajcarske banke su se protivile aproprijaciji.

Zapadne zemlje, inače, već neko vreme raspravljaju o toj ideji, ali su naišle na pravne prepreke. Bivši šef Dojče banke, Jozef Akerman, nedavno je upozorio da bi takav korak - posebno Švajcarske - ugrozio poverenje investitora u tamošnji bankarski sistem i rezultirao gubitkom statusa globalnog finansijskog centra.

Švajcarska trenutno drži zamrznutu finansijsku imovinu ruskih građana u vrednosti od 7,5 milijardi švajcarskih franaka (8 milijardi dolara), otkrio je prošlog meseca SECO.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. februar 2023 | 10:40

    SAMO LUDACI SEKU GRANE NA KOJOJ SEDE!!!

  • Drugi svet

    26. februar 2023 | 10:36

    Za razliku od evropskih I nato fasista

  • Hogar

    26. februar 2023 | 11:23

    U 2 S.R. SVAJCARSI SU PRODAVALI ORUZJE I MUNICIJU NACISTICKOJ NEMACKOJ ....CUVALI OPLJACKANO ZLATO I VREDNOSTI U SVOJIM BANKAMA I PISLE DRUGIG SVETSKOG RATA DA LI JE NEKO KRITIKOVAO SVAJCARCE HAHAHAHA....I DA SE NE ZABORAVI DEO PRUGE KOJIM SU SE JEVREJI..SRBI...CIGANI SLATI U KONC LOGORE PROLAZIO.JE KROZ SVAJCARSKU NIKAD NIJE BILA IZVRSENA DIVERZIJA BAR NA TOM DELU PRUGE.........TOLIKO

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>