• 78
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisana prva tranša za gradnju pruge Beograd-Niš: EU će finansirati i novi energetski terminal na Jadranu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropska investiciona banka (EIB) je 27. februara saopštila da je odobrila 1,1 milijardu evra za izgradnju ovog projekta

  • 78
VOZ VUČIĆ VARHELJI

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je na železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu dočekao evropskog komesara za proširenje, Olivera Varhelija.

Kako je prethodno najavljeno, oni će u vozu imati sastanak "u četiri oka", a onda sledi ceremonijalno potpisivanje investicionog granta za prvu tranšu deonice brze pruge Beograd-Niš.

Sa njima je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić.

- Uzeli smo od Evropljana 600 miliona - rekao je kroz smeh predsednik Srbije.

Obratio se predstavnicima Unije, rekavši da su "ovo velike promene za Niš, u koji će se zahvaljujući evropskoj pomoći, vratiti život".

Danas je posle podneva potpisana prva tranša za izgradnju brze pruge, a dokumente su potpisali Goran Vesić i Alesandro Bragonci, šef regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan.

Podsećamo, reč je o potpisivanju Sporazuma o finansiranju jednog dela brze pruge Beograd-Niš, čija je ukupna dužina 230 kilometara.

Od prestonice do glavnog grada na jugu zemlje stizaćemo za 100 minuta, jer će voz ići brzinom od 200 km/h, a pruga bi trebalo da bude završena do 2028. godine.

Evropska investiciona banka (EIB) je, inače, 27. februara saopštila da je odobrila 1,1 milijardu evra za izgradnju ove pruge.

Predsednik Srbije se još jednom zahvalio svima na, kako kaže, "nečemu što je ogromno".

- Neko bi rekao da EU ima obavezu da nam daje, ali... Mi ovde sada govorimo o jednom od najvećih projekata u koji je Srbija ušla, vredan je 2,7 milijardi evra. Nama EU u grantu daje 610 miliona evra na poklon - ponovio je.

- Moramo mnogo da ulažemo u jug Srbije i u centralnu Srbiju, da spojimo Niš sa Beogradom, ali i sa Istanbulom, Solunom, Atinom. Da podignemo kargo saobraćaj... Niš će, kada se ovo završi, Niš biti udaljen od Beograda sat i 40 minuta - kazao je predsednik i dodao da je pre tačno 128 godina otvorena železnička pruga Bg-Niš od 230 km.

- Tada smo putovali skoro 8 sati vozom, danas putujemo duže od 6 sati. Ništa se nije promenilo u 130 godina. E, sada menjamo Srbiju. Pokušaćemo da podignemo jug Srbije, da nam ljudi ostanu i da imaju bolju budućnost. Moramo  da rastemo da bismo sustigli velike evropske zemlje, i zato je ovo veliki dan za nas.

VOZ VUČIĆ VARHELJI

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Od 4 milijarde evra, EU daje 600 miliona evra bespovratne pomoći. Izabrali smo ovaj projekat, jer verujemo da može da promeni realnost "na terenu", svim građanima Srbije, Niša i regiona. Ovaj projekat treba da donese nova radna mesta, u oblastima koje su najpotrebnije na jugu zemlje - rekao je Varhelji.

Kako kaže, ovaj voz treba da stvori širu trgovinsku rutu, ali i da značajno smanji vreme putovanja, što će doneti "ekonomsko ubrzanje malim proizvođačima".

Varhelji je rekao da je danas značajan dan i zbog razgovora o energetici. "Imamo doprinos koji smo dali za prevazilaženje teškoća, preneli smo oko 150 miliona evra u budžet Srbije", dodao je i rekao da "ima još dosta posla koji treba uraditi kako bi ZB postao ulazna energetska tačka za Evropu".

- EU je spremna da finansira novi energetski terminal na Jadranskom moru, za Zapadni Balkan - istakao je Evropljanin.

Video: Vučić dočekao evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    28. februar 2023 | 13:59

    Nemamo mi vise drzavu prodali smo je.

  • Слобо

    28. februar 2023 | 15:35

    Сунце ти калаисано... Колико "стручњака"!? Изгледа да су почели серијски да штанцају сендвиче!

  • Gile

    28. februar 2023 | 12:59

    Oni uzeli,a naravno vracamo mi,nasa deca i nasi unucici,a vrlo moguce i praunucici....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>