• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika šansa za naše firme: Na ovo tržište smo izvezli robu vrednu 1,2 milijarde dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Momirović kaže da će poseban akcenat staviti na to da što više srpskih kompanija bude prisutno u Kini

  • 1
Online trgovina Foto: Shutterstock

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović, nakon sastanka sa kineskom poslovnom delegacijom koju predvodi direktor Trgovinskog biroa grada, Ningboa Džang Jan, izjavio je da se izvoz robe iz Srbije u Kinu povećava iz godine u godinu, te da je 2022. godine dostigao rekordnih 1,2 milijarde dolara.

Dodaje i da sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u Kinu.

Kineski grad Ningbo namerava da uveze robu u vrednosti od preko milijardu dolara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, što je, kako se navodi, "ogromna šansa za kompanije iz Srbije".

Danas je održan sastanak sa poslovnom delegacijom grada Ningboa, na čelu sa šefom Trgovinskog biroa, Džangom Janom.

- Motivišu informacije da se kineske provincije sve više otvaraju za saradnju sa Srbijom i sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u Kinu, posebno za proizvode široke potrošnje i prehrambene proizvode - rekao je Tomislav Momirović.

Istakao je i da će, kao neko ko je na čelu srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa Kinom, poseban akcenat staviti na to da što više srpskih kompanija i bude prisutno u Kini i dobije priliku da predstavi svoje poslovanje i svoje proizvode.

srbija, kina Foto: Shutterstock

- Danas smo načinili još jedan veliki korak kako bi se na predstojećem "Sajmu investicija i trgovine zemalja Kine i Centralne i Istočne Evrope" u Ningbou, među kompanijama iz Poljske, Slovenije, Češke, Slovačke pojavile i srpske kompanije. To je fenomenalna prilika da predstavimo domaće proizvode kineskom tržištu, povećamo izvoz u Kinu, ali i postavimo snažne temelje i ojačamo veze srpskih i kineskih kompanija uoči potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini - kaže ministar.

Video: Otvaranje druge fabrike kompanije Continental Automotive Serbia u Novom Sadu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    1. mart 2023 | 15:23

    Све ми се чини да нису извезене јабуке или шљиве, а не и готови производи. Нешто ми се чини да је највише извезено бакра и злата, само ми није јасно одакле ми те идеје....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>