• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle Bregzita ide Bregret? Džonson opleo po Sunaku: "Uništio je naš cilj"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema poslednjoj anketi YouGov-a, 53% građana Ujedinjenog Kraljevstva smatra da je bilo pogrešno napustiti EU

  • 2
prodavnica london Foto: Anna Watson / Alamy / Alamy / Profimedia

Skoro sedam godina i četiri premijera nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo za izlazak iz Evropske unije, a ankete pokazuju da se javno raspoloženje "okrenulo protiv" Bregzita.

U najnovijoj anketi YouGov-a, objavljenoj prošle nedelje, 53% je reklo da je Velika Britanija pogrešila što je napustila EU, naspram 32% onih koji i dalje veruju da je to bila dobra odluka.

Dakle, "pobeda" u ovom slučaju nije mnogo ubedljiva, ali većina, ipak, glasa protiv Bregzita.

Otuda se rodio i novi termin - "Bregret" - nastao od reči 'Britain' i 'Regret' (žaljenje/pokajanje), za razliku od - "Brexita" -  'Britain' i 'Exit' (izlaz).

Anketa Ipsosa iz januara pokazala je da 45 odsto stanovništva misli da im je Bregzit pogoršao svakodnevni život, u poređenju sa samo 11 odsto onih koji su rekli da im je poboljšao život, prenosi CNBC.

Dalje, istraživanje su sproveli Focaldata i UnHerd krajem prošle godine, pokazuje da se od oko 10.000 ispitanika širom zemlje - 54 odsto ili "potpuno slaže" ili "umereno slaže" sa izjavom da je "Britanija pogrešila što je napustila EU".

Oni koji se "umereno" ili "potpuno ne slažu" sa tim - činili su 28%.

Inače, ovi rezultati ne dolaze slučajno. Zemlja se suočava sa nezapamćenom krizom u svakom pogledu, a očekuje se da će ekonomija Velike Britanije biti najlošija u skupu G20, u naredne dve godine.

Vladajuća stranka premijera Rišija Sunaka sada zaostaje za glavnom opozicionom Laburističkom strankom za više od 20 poena u javnom istraživanju, uoči opštih izbora 2024. Istovremeno, on trpi kritike bivšeg premijera, Borisa Džonsona, koji je rekao da je "Sunak, pak, dozvolio EU da zadrži previše uticaja u Britaniji".

Rishi Sunak Riši Sunak Riši Sunak / Foto: Tanjug/AP

Rojters navodi da je Sunak ranije ove sedmice sklopio novi dogovor o ublažavanju trgovinskih ograničenja u Severnoj Irskoj koja je pod britanskom upravom, delimično poništavajući raniji aranžman Džonsona, kada su uvedene provere i dodatna dokumentacija na robu koja stiže iz ostatka Britanije.

Džonson je više puta izneo stav da "izlazak iz EU ima smisla samo ako Britanija napravi radikalan zaokret u svojoj ekonomiji", a ocenio je da je Sunakov sporazum uništio taj cilj, jer je omogućio EU da deluje kao ''sidro za povlačenje'' Britanije da odstupi od pravila i propisa tog bloka.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zika

    3. mart 2023 | 09:44

    unijo..nepustaj to nazad u evropu nikada..nek crknu!uvek su oni nesto iznad kao!prvo i prvo naziv narcisoidni'velika'britanija a manji od bivse juge..

  • Панта

    3. mart 2023 | 09:40

    Нема колонија,нема богатства.Биће још горе,почните да радите.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>