• 9

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od 1.000 zapadnih firmi otišlo iz Rusije: Jedna zemlja je iskoristila tu šansu da profitira

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvaničnici dve zemlje primećuju da bi cilj od 200 milijardi dolara za 2024. sada mogao biti postignut ranije nego što se očekivalo

  • 9
Moskva, Hram Hrista Spasitelja Foto: Shutterstock

- Rusko-kineska ekonomska saradnja poslednjih meseci raste velikom brzinom i ima "dobre izglede" za dalje širenje - rekao je Igor Morgulov, ruski ambasador u Pekingu, u intervjuu za Centralnu kinesku televiziju u subotu.

Prema rečima izaslanika, kineske kompanije aktivno popunjavaju praznine na ruskom tržištu koje su ostale nakon odlaska zapadnih kompanija, a od kojih su stotine bile prinuđene da napuste Rusiju zbog sankcija u vezi sa Ukrajinom.

- Pozdravljamo porast kineskog izvoza u Rusiju, pre svega, mašina i sofisticiranih vrsta robe, kojima naši kineski prijatelji popunjavaju niše oslobođene povlačenjem zapadnih kompanija sa ruskog tržišta. To uključuje kompjutere, mobilne telefone i automobile. Na našim ulicama možete videti sve više kineskih automobila... Dakle, vidim dobre izglede za rast kineskog izvoza u Rusiju - naveo je Morgulov.

On je napomenuo i da ruski proizvodi bivaju sve popularniji na kineskom tržištu.

- Posle četiri meseca mog boravka u Pekingu, mogu da kažem da su ruski prehrambeni proizvodi veoma traženi među Kinezima. Ovo je zaista zadovoljstvo - rekao je on, a piše RT.

Ruski diplomata je, takođe, primetio da Rusija trenutno čini samo 2% kineskog uvoza poljoprivrednih proizvoda, što, kako kaže, "očigledno nije dovoljno".

- Siguran sam da bi Rusija mogla da isporuči mnogo više poljoprivrednih proizvoda, uključujući uljarice, žitarice, meso, riblje proizvode i mnoge druge - ističe i dalje dodaje kako se očekuje "dalje proširenje obima ruskog izvoza u Kinu", u sferama poput industrije celuloze i papira, hemijske industrije, proizvodnje đubriva i metalurgije.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, više od 1.000 zapadnih firmi napustilo je rusko tržište pod pritiskom sankcija, prema uvidu analitičara sa Univerziteta Jejl. Kao rezultat toga, Rusija je bila prinuđena da preorijentiše tržište ka nezapadnim partnerima, pre svega  ka Kini i Indiji.

Tokom proteklih nekoliko meseci, Kina se takmičila sa Indijom kao najvećim ruskim kupcem nafte, a pretekla je EU kao najveći uvoznik ruskih poljoprivrednih proizvoda. Rusko-kineski trgovinski promet porastao je za skoro trećinu u 2022. godini, dostigavši 185 milijardi dolara, čime je Rusija postala lider među 20 najvećih kineskih partnera u pogledu rasta trgovine.

Zvaničnici obe zemlje sa sve većom sigurnošću primećuju da bi cilj od 200 milijardi dolara koji su postavili Moskva i Peking za 2024. sada mogao biti postignut ranije nego što se očekivalo.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    5. mart 2023 | 14:23

    Veci gubitak je za zapadne firme nego za Rusiju.Okrenuli se Kini i nista im ne treba jadni zapad.

  • Toma

    5. mart 2023 | 14:09

    Još malo to je treći svet.

  • taki

    5. mart 2023 | 15:41

    To nije taćno, samo 10,15 % firmi je napustilo Rusiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>