• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počelo je: Zaustavljene isporuke goriva zbog štrajka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rafinerija Gonfrvil je potpuno blokirana

  • 0
štrajk Francuska Foto: Villette Pierrick/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Isporuka i prerada goriva danas je prekinuta u nekoliko francuskih rafinerija i skladišta kojima upravljaju "Total enerži" i "Eso", zbog štrajka protiv planirane penzione reforme vlade, saopštile su te kompanije.

Sindikat CGT-a, jedan od organizatora protesta, saopštio je da štrajk utiče na isporuke, kao i na rad rafinerija na lokacijama obe kompanije, i da one "proizvode manje goriva", prenosi Rojters. Portparol "Total eneržija" je rekao da od 296 operatora na njenim lokacijama - 64 odsto danas štrajkuje.

On je takođe naveo da na benzinskim stanicama ne nedostaje goriva i da su zalihe na visokom nivou, dodajući da su timovi mobilisani da zadovolje potražnju.

Predstavnik sindikata CGT-a u ovoj kompaniji, rekao je Rojtersu da je predviđeno da štrajk u rafineriji Gonfrvil u Normandiji traje do četvrtka, a da u rafineriji Donž u zapadnoj Francuskoj on bude do petka.

Rafinerija Gonfrvil je potpuno blokirana.

Predstavnik CGT-a u kompaniji "Eso" saopštio je da je oko 50 odsto zaposlenih u prvoj smeni u štrajku u rafineriji Port Žerom, dok je 90 odsto u štrajku u Fosu, i da to utiče na preradu. Portparol rafinerija "Eso" je najavio da se u kompaniji očekuju novi štrajkovi.

Ogranak sindikata CGT u Lionu saopštio je da je 90 odsto zaposlenih u hidroelektrani Kise stupilo u štrajk, mašine su zaustavljene i obustavljenja je proizvodnja struje, javlja TV BFM.

U istom regionu, oko 80 odsto zaposlenih u rafineriji Fezen blokiralo je rad postrojenja.

Pojedini francuski sindikati, uključujući i CGT koji broji gotovo 700.000 članova, najavili su da će danas ''zaustaviti'' zemlju u nastavku borbe protiv penzione reforme, tako što će drastično smanjiti avionski, železnički, metro i drumski saobraćaj, kao i da će štrajk uticati na škole, luke, rafinerije i druge sektore industrije.

Podsećamo, predsednik Francuske Emanuel Makron insistira na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od vitalnog značaja kako bi se izbegao kolaps državnog penzionog sistema.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>