• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

EU će podržati ugovore sa fiksnim cenama struje: Gas u režimu "mirovanja"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ugovori za razliku u ceni predviđaju da proizvođačima električne energije bude ponuđena fiksna ugovorena cena, bez obzira na kratkoročne promene na enegetskim tržištima

  • 0
tramvaj, brisel

Foto: shutterstock.com

Evropska unija će predložiti nova pravila čiji je cilj podrška ugovorima sa fiksnim cenama električne energije i zaštita potrošača od oscilacija cena na energetskim tržištima.

Nacrt ovog predloga Evropske komisije, u koji je danas imala uvid agencija Rojters, zaustavlja dubinske reforme tržišta energenata koje su tražile neke zemlje EU.

Umesto toga, Unija predlaže delimične promene, koje treba da podstaknu povećanje broja ugovora sa fiksnim cenama električne energije. Ako neka od zemalja EU želi da podrži nove investicije u energiju vetra, sunca, geotermalnu energiju, hidroelektrane ili nuklearnu energiju - to treba da učini u obliku dvosmernog ugovora za razliku u ceni (CfD) ili ekvivaletnog ugovora, stoji u nacrtu.

Ugovori za razliku u ceni predviđaju da proizvođačima električne energije bude ponuđena fiksna ugovorena cena, bez obzira na kratkoročne promene na enegetskim tržištima, stoji u nacrtu.

Ako tržišna cena električne energije bude manja od ugovorene cene, vlada će isplatiti proizvođaču razliku.

U slučaju da tržišna cena električne energije bude veća od ugovorene cene, ekstraprofit koji ostvaruje proizvođač će biti distribuisan konačnim potrošačima, precizira nacrt.

Cilj ovih promena je stvaranje okruženja u kome investitori mogu da ostvare stabilne prihode, kao i stabilizacija cena električne energije za konačne potrošače, zaključuje se u nacrtu. Ovakva vrsta ugovora neće važiti za proizvođače energije iz fosilnih goriva.

engie, endzi

Foto: Shutterstock

Cene gasa stabilne

Istovremeno, cene prirodnog gasa u Evropi se stabilizuju, iako je najavljeno hladno vreme do sredine aprila.

Kako navode iz Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze, predviđa se da će temperature širom severozapada Evrope ostati ispod sezonskih normi do sredine aprila, prenosi Blumberg.

Analizom i trgovinom fjučersa smanjen je dobitak, dok je u ponedeljak bio pad na berzi usled rasta cene fjučersa od 3,2 odsto. Nastavljajući pad od prošle nedelje, cene fjučersa u ponedeljak su bile najniže od avgusta 2021. godine.

Francuski terminali za gas (LNG), zatvoreni su u danas zbog široko rasprostranjenih štrajkova, a u SAD regulatori energije traže više odgovora od glavnog izvoznog terminala za gas "Friport LNG" (Freeport LNG), pre nego što se u potpunosti ponovo pokrene nakon eksplozije prošle godine.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa mi 100 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>