• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Inventar je tu, ne beži": Adidas razmatra da proda Yeezy patike i donira sav novac

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo od prodaje tih patika, Adidas je godišnje beležio 500 miliona dolara prihoda

  • 0
Adidas Yeezy Adidas Yeezy / Foto: Shutterstock

Novi izvršni direktor kompanije Adidas Bjorn Gulden razmišlja o ideji prodaje spornih Yeezy patika i doniranja profita u dobrotvorne svrhe piše Bloomberg.

Podsetimo, kompanija je u oktobru prošle godine raskinula ugovor sa reperom Jeom, ranije poznatim kao Kanje Vest, zbog njegovih spornih antisemtiskih stavova. I ta odluka ih je koštala mnogo.

Naime, nemački gigant je godinama proizvodio Yeezy liniju, tačnije modele sa potpisom Kanjea Vesta, prodajući ih po ceni od 200 do 600 dolara.

Samo od prodaje tih patika, Adidas je godišnje beležio 500 miliona dolara prihoda.

Bilo je govorkanja o prodaji patika bez etikete, ili po nižoj ceni, a krajnja solucija je bila da se spale. Međutim, Gulden je na svojoj prvoj konferenciji za novinare istakao da se to neće desiti.

- Postoji toliko ljudi koji su zainteresovani za ovo iz različitih zajednica iz celog sveta. Umešan sam u ovo samo sedam nedelja i ne osećam se kvalifikovanim da donesem odluku na osnovu činjenica koje imam - rekao je on.

Svi Yeezy proizvodi su nedavno stigli u Adidasova skladišta, a njihova maloprodajna vrednost procenjena je na 1,2 milijarde evra.

Činjenica da su cipele rasprostranjene po celom svetu takođe komplikuje problem, rekao je Gulden.

Norvežanin, koji je postao izvršni direktor u januaru, rekao je da ne može da odredi rok za odluku.

U svom godišnjem izveštaju objavljenom u sredu, Adidas je saopštio da postoji samo 15% do 30% šanse da kompanija pronađe način da proda preostale Yeezy proizvode.

Naime, ukoliko se odluči da ih proda, reper će prema ugovoru o autorskim honorarima morati da bude isplaćen, dok kompanija verovatno ništa neće zaraditi, iako će možda nadoknaditi neke svoje troškove, koji su oko 500 miliona evra.

Gulden je rekao da kompanija ne pregovara ni sa kim o prodaji robe.

- Inventar je tu, ne beži. Ne treba da donosimo odluku samo da bismo nekome ugodili. Trebalo bi da donesemo odluku čije su posledice najpozitivnije - dodao je.

Video: Zoran je poslednji obućar u Bogatiću: Za mlade je ovo prljav posao, a pare su male

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>