• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Španija postigla dogovor o promenama penzionog sistema: Ovako planiraju da zaštite starije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reforma je ključan uslov koji traži Brisel od Španije da bi dobila četvrtu tranšu pomoći

  • 0
penzija, penzioneri Foto: Pixabay

Španski socijalisti i njihovi koalicioni partneri Unidas Podemos postigli su dogovor o promenama penzionog sistema, po kome bi najveći teret reforme pao na one koji najviše zarađuju, preneo je Rojters pozivajući se na izvore upućene u pregovore.

Reforma je ključan uslov koji traži Brisel od Španije da bi dobila četvrtu tranšu pomoći u oporavku od posledica pandemije, ali je bila predmet rasprave unutar vladajuće koalicije, jer se tražila formula kojom bi se povećali prihodi, ali da to ne osete budući penzioneri.

Lider Podemosa, ministar Jone Belara, objavio je dogovor rano jutros, rekavši da je vlada našla način da poveća prihode, a da ne ošteti buduće penzionere.

Vladin izvor rekao je Rojtersu da je Madrid dobio pozitivne preliminarne povratne informacije Evropske komisije o predlogu.

Španija je izvršila veliku penzionu reformu 2011. godine, kada je podigla starosnu granicu za odlazak u penziju na 67 godina, ali se to pokazalo nedovoljnim da nadoknadi visoke troškove sistema, u šta su ušla i povećanja penzija u skladu sa prosečnom inflacijom od 8,5 odsto.

Video: Mali: Penzije su bezbedne, stabilne i isplaćujemo ih iz realnih izvora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>