• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakav je uticaj propasti američkih banaka na Srbiju? Siniša Mali dao odgovor

Vreme čitanja: oko 2 min.

Globalna kriza svakako utiče na srpsku privredu...

  • 1
Nemačka banka inflacija Foto: Tanjug/AP

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je danas da bankarska kriza u Americi neće ni direktno ni indirektno uticati na banke i uopšte finanasijski i privredni sektor u Srbiji.

- Ono što je važno za našu privredu je da mi nemamo nikakve direktne ni indirektne veze sa tim, niti će biti bilo kakvih posledica. Narodna banka Srbije je u svom saopštenju bila veoma jasna po tom pitanju. Naše banke su stabilne kao i ceo finanasijski sistem - rekao je Mali za RTS.

Ali, dodao je da globalna kriza svakako utiče na srpsku privredu, jer kako je rekao - "nismo izolovano ostrvo", ali "država ima mehanizme da reaguje na vreme i na pravi način".

Što se tiče predstojeće posete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Srbiji, Mali kaže da je reč o redovnim sastancima i podsetio da Srbija sa MMF-om sarađuje uspešno poslednjih 10 godina.

- Sve reforme koje smo sproveli, sproveli smo zajedno sa MMF-om. Za nas je to veoma važno jer na taj način osim što daju kredibilitet reformama usmeravaju nas i guraju da budemo bolji i brži. Upravo zbog toga Srbija ostvaruje neverovatne ekonomske rezultate, a na proteklom Kopanik forumu smo od MMF-a i Svetske banke dobili pohvale.

Pre dva dana, ministar je imao sastanak sa predstavnicima kineske kompanije CRBC, i kako je najavio, u planu je aktuelizacija projekta industrijskog parka u Borči koji je zbog pandemije zaustavljen.

- Ponovo se aktuelizovao veliki injdustrijski park u Borči koji treba da zaposli preko 20.000 ljudi. Ogromna površina, reč je stotinama hektara. Zbog korone poslednjih 2,3 godine to se stavilo po strani, ali pošto se Kina sada otvara i taj projekat želim da vratim.

On je sve primaoce penzije podsetio i da danas počinje i prijava za izdavanje Penzionerskih kartica kojima će moći da ostvare brojne popuste, u marketima, ali i banjama, kako je rekao ministar, u besplatne ulaske u pozorišta i muzeje. Prijave se, kako je rekao, od danas podnose u filijalama Penziono invalidskog osigurana (PIO).

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixx

    15. mart 2023 | 11:10

    Odgovorio je veliki stručnjak 🤣🤣🤣🤣🤣🚣🚣🚣🚣🚣🚣🚣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>