• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od najvećih agencija za procenu rejtinga: "Američki bankarski sistem je otišao u negativan"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Druge banke sa nerealizovanim gubicima ili neosiguranim deponentima i dalje mogu biti u opasnosti

  • 0
Banka inflacija USA SAD Foto: Tanjug/AP

U teškom udaru na sektor koji je već potresen, Moody's Investors Service je u ponedeljak smanjio svoj pogled na ceo bankarski sistem sa stabilnog na negativan prenosi Cnbc.

Firma, koja je deo velike tri službe za procenu rejtinga, saopštila je da preduzima korak u svetlu tri ključna neuspeha koja su navela regulatore da u nedelju istupe sa dramatičnim planom spasavanja štediša i drugih institucija pogođenih krizom.

- Promenili smo naše izglede na američki bankarski sistem iz stabilnog u negativno, kako bismo odrazili brzo pogoršanje operativnog okruženja nakon pokretanja depozita u banci Silicijumske doline (SVB), Silvergate banke i Signature banke (SNI) i neuspeha SVB i SNI - navela je firma u svom izveštaju.

Ovaj potez usledio je nakon što je Moody's upozorio da je ili snižen ili stavljen na reviziju za smanjenje ocene sedam pojedinačnih institucija.

U snižavanju rejtinga celog sektora, rejting agencije su primetile vanredne akcije preduzete da bi se ojačao sektor. Ali navodi se da druge banke sa nerealizovanim gubicima ili neosiguranim deponentima i dalje mogu biti u opasnosti.

Federalne rezerve su uspostavile mehanizam kako bi osigurale da institucije pogođene problemima likvidnosti imaju pristup gotovini. Trezor je podržao program sa 25 milijardi dolara u sredstvima i obećao da će deponenti sa više od 250.000 dolara u SVB-u i Signature-u imati potpun pristup svojim sredstvima. Ali Mudy's je rekao da zabrinutost ostaje.

Ipak, akcije banaka su snažno ojačale uprkos smanjenju rejtinga. Berzanski fond SPDR banke porastao je skoro 6,5% u jutarnjoj trgovini. Glavni indeksi su takođe bili viši, sa industrijskim prosekom "Dov Jones" za skoro 450 poena, ili 1,4%.

Mudy's je u ponedeljak smanjio ocenu Signature banke i rekao da će ukloniti sve ocene. Stavio je na pregled sledeće institucije zbog potencijalnog smanjenja rejtinga: First Republic, INTRUST Financial, UMB, Zions Bancorp, Western Alliance and Comerica.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>