• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcije banaka povukle sa sobom i crno zlato: Nezapamćeno niska vrednost Brenta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ipak, mnogi analitičari tržišta su još uvek optimistični u pogledu dugoročnih izgleda

  • 1
ruska nafta Foto: Shutterstock

Cena nafte tipa Brent pala je na nivo ispod 75 dolara po barelu, i to se dešava prvi put od kraja 2021, a nakon pada akcija banke Kredi Svis, kao i ranijeg kolapsa banke Silicijumske doline (SVB) i čitavog bankarskog sistema.

Fjučersi su pali za 3,5 odsto na 74,72 dolara po barelu u 13.24. u Londonu, a ranije je WTI pao ispod 70 dolara, takođe prvi put od decembra 2021, prenosi Blumberg.

Ipak, mnogi analitičari tržišta su još uvek optimistični u pogledu dugoročnih izgleda, a saudijska naftna kompanija Aramko predviđa da će potrošnja verovatno dostići rekord od 102 miliona barela dnevno do kraja 2023.

Trgovci su su ulagali veliki novac u osiguranje, uz minimalne opcije zarade, jer je kolaps SVB-a naveo mnoge da se zaštite od rizika od pada cene nafte.

Blumberg podseća da će mesečni izveštaji Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Međunarodne agencije za energiju, koji bi trebalo da budu objavljeni ove nedelje, dati više naznaka o izgledima za ponudu i potražnju nafte.

Video: Kilometarske kolone na pumpama u Francuskoj: Građani čekaju satima, spremni i da se pobiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    15. mart 2023 | 17:47

    U Srbiji taj pad cene sirove nafte ne važi... Jer bi u suprotnom trebalo da padne cena goriva za 10 din po litri goriva !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>