• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oglasila se Centralna banka Švajcarske: "Spremni smo da obezbedimo likvidnost banci Credit Suisse"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najveća banka iz Saudijske Arabije uložila je 1,5 milijardi dolara u "Credit Suisse" prošle jeseni, a na taj način postali su i najveći akcionar

  • 3
Credit Suisse Group banka, zgrada Foto: Shutterstock

Centralna banka Švajcarske saopštila je da je spremna da pruži finansijsku podršku banci "Credit Suisse", ako bude potrebno, nakon što su akcije drugog najvećeg zajmodavca u zemlji pale za čak 30 odsto.

U zajedničkom saopštenju sa švajcarskim regulatorom finansijskog tržišta FINMA, Švajcarska nacionalna banka (SNB) je saopštila da banka "Credit Suisse" ispunjava "stroge zahteve za kapitalom i likvidnošću" nametnute bankama od značaja za širi finansijski sistem.

"Ukoliko bude potrebno, SNB će obezbediti CS likvidnost, saopšteno je, prenosi CNN.

Akcije "Credit Suisse" pale su za čak 30 odsto u sredu na novi rekordno nizak nivo, nakon što  se čini da je njihov najveći sponzor isključio mogućnost dodatnog finansiranja švajcarskog zajmodavca.

Obraćajući se novinarima na margini konferencije u Saudijskoj Arabiji, predsednik Saudijske nacionalne banke je rekao da neće povećavati svoj udeo u "Credit Suisse".

"Navešću najjednostavniji razlog koji je regulatorne prirode. Sada posedujemo 9,8 odsto banke, a ako pređemo deset odsto, sve vrste novih pravila počeće da se primenjuju, bilo da je reč o našem ili švajcarskom regulatoru. Ne želimo da uđemo u novi regulatorni režim, rekao je amar al Kudairi za Bloomberg.

Najveća banka iz Saudijske Arabije uložila je 1,5 milijardi dolara u "Credit Suisse" prošle jeseni, a na taj način postali su i najveći akcionar.

"Credit Suisse" koji je nekada nbio bitan igrač na Volstritu, doživeo je debakl nakon niza pogrešnih poteza koji su dodatno narušili njenu reputaciju kod klijenata i investitora.

Zbog toga je nekoliko visokopozicioniraniš ljudi u banci u poslednje vreme ostalo bez posla.

Klijenti iz banke povukli milijarde franaka prošle godine

Klijenti su prošle godine povukli 123 milijarde švajcarskih franaka (oko 133 milijarde dolara" iz banke, uglavnom u poslednjem kvartalu, a banka je prijavila godišnji neto gubitak od skoro 7,3 milijardi švajcarskih franaka, što je najveći procenat još od velike ekonomske krize 2008. godine.

Hitno je potrebna gotovina, koja bi sada mogla nedostajati posrnuloj velikoj banci, piše list.

Depoziti klijenata uključuju različita sredstva. Pored klasičnih štednih računa, prema CS, ovo uključuje i tekuće račune ili oročene depozite privatnih i pravnih lica. Gde su otišli, nije jasno. Ono što je sigurno je da su druge banke imale koristi od razočaranih klijenata CS. Među dobitnicima su Raiffeisen i Zurcher Kantonalbank, piše list.

Odlivi su smanjili bilans stanja švajcarskog odeljenja. Na kraju 2022. iznosio je 215,4 milijarde CHF, u poređenju sa 253,4 milijarde CHF godinu dana ranije. I to u godini u kojoj su konkurenti kao što su UBS, kantonalne banke i Raiffeisen imali koristi od zaokreta u kamatnim stopama i porasta cena nekretnina.

Ovo nije neposredno egzistencijalno opasno. Uprkos odlivu, Kredi Svis i dalje ima dovoljno kapitala i likvidnosti.

U hitnim slučajevima, odlučujući faktor da bi pravila "prevelika da bi propala" stupila na snagu je kapitalizacija velike banke.

Ovde je CS još uvek iznad minimalnih regulatornih zahteva Finme. Takozvani obični kapital prvog reda za grupu u celini iznosio je 14,1 odsto na kraju godine. Brojka za švajcarsku podružnicu iznosila je 13,2 odsto.

Tačno je da država više nema direktnu obavezu da spasava sistemski važnu banku, kao što je to činila pre finansijske krize. Ali veliki problem sa uredbom "prevelika da bi propala" je što ona još nije podvrgnuta nikakvim praktičnim testovima.

Prema Odboru za finansijsku stabilnost, telu kome pripadaju najvažniji međunarodni regulatori finansijskog tržišta, globalna sistemski važna banka kao što su UBS i CS nikada nije morala da bude likvidirana. S druge strane, u velikom broju bankrota, kao što je Banca Monte dei Paschi di Siena u Italiji, od poreskih obveznika je zatraženo da plate.

Ukoliko CS ne nađe način da zaustavi odliv sredstava, pitanje državnog spasavanja velike banke moglo bi ponovo da postane glasnije u Nemačkoj.

Podsetimo, prethodnu nedelju je američko tržište potresao bankrot banke Silicijumske doline, koju je ispratilo i zatvaranje njujoške Signature banke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    15. mart 2023 | 21:53

    Zaboravili su da kazu da je Svajcarska nacionalna banka imala u prosloj godini gubitak od cak 132 milijarde franaka a u 2021 imali zaradu od 22 milijarde franaka.

  • Istina

    16. mart 2023 | 07:07

    Lepo se živi u Švajcarskoj bez obzira na situaciju. Ima država uvek novca za sve. Pozdrav iz Švajcarske. 🇨🇭🇨🇭🇨🇭

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>