• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još jedna američka banka u problemu: Da li je prodaja moguća opcija?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Akcije Prve republičke banke oslabile su oko 70 odsto u proteklih pet dana

  • 0
First Republic Bank Foto: Profimedia/TT/Shutterstock Editorial/Henrik Montgomery

Prva republička banka (engl. First republic), srednji zajmodavac, čije su akcije pale ove nedelje usled šireg bankarskog previranja, istražuje ekstremne mere koje uključuju i moguću prodaju, rekla je osoba upoznata u slučaj prenosi The New York Times.

Izvor ukazuje da potezi banke tokom vikenda, koji su bili usmereni na ojačavanje bilansa stanja, možda neće biti dovoljne da smire zabrinutost investitora.

Banka razmatra i druge alternative, poput infuzije gotovine. Nijedan dogovor nije siguran, dodaje izvor.

Portparol banke nije odmah odgovorio na zathev za komentar. Blumberg je takođe ranije preneo da banka razmatra opcije koje uključuju i prodaju.

Uprkos naporima poslednjih dana da ojača svoje finansije, First Republic, zajmodavac sa sedištem u San Francisku poznat po svojoj bogatoj bazi klijenata, i dalje je zabrinut jer deli mnogo sličnosti sa bankom Silicijumske doline, koja je u subotu bankrotirala.

Podsetimo, kolaps banke Silicijumske doline delimično je bio rezultat viška iznosa neobezbeđenih depozita i ulaganja u dugoročne obveznice koje su pale u vrednosti.

Akcije Prve republičke banke oslabile su oko 70 odsto u proteklih pet dana, dajući im tržišnu vrednost od 5,7 milijardi dolara.

Druge američke regionalne banke, koje se bore sa tržišnim previranjima, suočile su se danas sa novim pritiskom.

Akcije PacWest Bancorp-a pale su za više od 10 procenata na otvaranju tržišta, a East West Bancorp za 5 procenata. Nasuprot tome, najveće banke, poput JPMorgan Chase i Banke Amerike, zabeležile su manji pad.

U nedelju, Prva republika je objavila da je obezbedila pristup za oko 70 milijardi dolara dodatne likvidnosti od Federalnih rezervi i JPMorgan Chase-a.

To je bilo povrh finansiranja kojima ima pristup kao deo hitnog vladinog programa podrške koji je kreiran da spreči posledice neuspeha banke Silicijumske doline.

Banka je nastojala da uveri investitore i klijente u svoju snagu.

"Pozicije za kapital i likvidnost Prve republike su veoma jake, a njen kapital ostaje znatno iznad regulatornog praga za dobro kapitalizovane banke", naveli su svom saopštenju u nedelju.

U ponedeljak, predsednik kompanije, Džejms H. Herbert II, rekao je za CNBC u intervjuu van kamere da ne vidi neobičan broj štediša koji beži.

Ali nije jasno da je zabrinutost oko stabilnosti regionalnih banaka ublažena akcijama savezne vlade navodi NYP.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>