• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Malo španskih kompanija je bilo zainteresovano za Srbiju, Poslovni forum je naša prilika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poseban panel biće posvećen finansiranju projekta u Srbiji uz učešće međuanarodnih finansijskiih institucija kao što je Svetska banka

  • 0
Trgovinska saradnja, Srbija i Španija Foto: Shutterstock

- Dobre političke odnose između Srbije i Španije trebalo bi da prati bolja ekonomska saradnja i današnji poslovni forum sa španskim kompanijama je prilika za to - izjavio je ministar građevinarstvam saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić.

On se učesnicima multisektorskog poslovnog foruma "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days" koji u hotelu Hajat organizuju španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje ambasade Španije u Beogradu obratio na otvaranju i istakao da je današnji skup, zapravo, nastavak poslovnog foruma iz novembra 2022. kada se razgovaralo o tome kako da se uspostavi bliža ekonomska saradnja između dve zemlje.

- Španija je prijateljskja zemlja Srbiji, ona je jedna od pet članica Evropske unije koja nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i imamo obavezu da naše dobre političke odnose unapredimo i ekonomskim odnosima i da više španskih kompanija bude na našem tržištu - rekao je Vesić i dodao da, iako je iz EU u Srbijiu investirano 17 milijardi evra, malo je španskih kompanija učestvovalo u tome, a Srbija im nije bila dovoljno zanimljivo tržište.

- Na nama je da to pokušamo da promenimo. Danas će ovde biti predstavljeni infrastruktruni projekti koji će se raditi u Srbiji, gde ćemo pozvati španske kompanije da učestvuju. Prvi takav će biti tender za izgradnju pruge Beograd – Niš, vredan 2,7 milijardi evra, koji će biti podeljen u tri tendera. To će biti prilika za španske kompanije da učestvuju - rekao je Vesić.

Naveo je i da EU obezbeđuje sve više sredstava za Srbiju i da je to prilika za sve evropske kompanije, pa i španske, da se uključe. Kao veoma važno je ocenio to što će danas srpske i španske kompanije odnosno njihovi predstavnici sedeti zajedno i imati priliku da se upoznaju, da kasnije zajedno učestvuju na tenderima, ovde, u Španiji i na trećim tržištima.

Prema njegovim rečima, poseban panel biće posvećen finansiranju projekta u Srbiji uz učešće međuanarodnih finansijskiih institucija kao što je Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna finansijska korporacija, Evropska investiciona banka i Delegacija EU u Srbiji.

- Važno nam je da identifikujemo nove projekte iz oblasti infratsrukture koji bi mogli da se finansiraju kroz međunarodne kredite ili podršku EU. Naš najznačajniji sektor biće upravo železnica i to prvo deonica od Beograda do Niša, a zatim i do Preševa - istakao je Vesić.

Dodao je da će jedna od važnih tema današnjeg foruma biti i životna sredina ali i energetika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>