• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bankarski gigant bio vlasnik devet spornih ugovora: Umesto nikla dobili vreće kamenja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Londonska berza metala (LME) je prošle nedelje saopštila da je otkazala devet ugovora o niklu, u vrednosti od oko 1,3 miliona dolara zbog "nepravilnosti" u skladištu

  • 0
Ruski teretni brod Russian cargo ships

Foto: Shutterstock

Zbrka u holandskom skladištu dovela je do toga da je JPMorgan Chase greškom kupio vreće kamenja za koje se smatralo da je nikl.

Londonska berza metala (LME) je prošle nedelje saopštila da je otkazala devet ugovora o niklu, u vrednosti od oko 1,3 miliona dolara, nakon što su otkrili "nepravilnosti" u određenom skladištu, za koji je Blumberg izvestio da pripada Access World. JPMorgan je bio vlasnik svih devet poništenih ugovora, tvrde ljudi upućeni u stvar.

Vest je u svetu metala dočekana sa šokom, jer se ugovori sa LME generalno smatraju sigurnim.

Ne postoji sugestija da je JPMorgan uradio bilo šta pogrešno. Materijal je bio već u skladištu Acess World u Roterdamu kada ga je banka kupila pre nekoliko godina, navodi izvor.

Ipak, njena centralna uloga u još jednoj krizi nikla biće glavobolja za banku. Poslovanje JPMorgan-a sa robom je pod lupom još od prošlogodišnjeg privlačenja nikla na LME, gde je igrao ključnu ulogu kao najveća suprotna strana kratkoj poziciji kineskog tajkuna Xiang Guangda.

JPMorgan odbio je zahtev za komentar.

Acess World istražuje "garantovane" vrećice nikla na svim lokacijama, ali veruje da je problem koji je doveo do otkazivanja devet ugovora "izolovan slučaj i specifičan za skladište u Roterdamu".

Ostaje nejasno da li su vrećice ikada imale nikl, i da li je problem rezultat greške, krađe ili prevare.

Prema pravilima LME-a, skladišta su odgovorna za inspekciju i verifikaciju metala.

Takođe su dužna da osiguraju roibu, dok su fizički trgovci metala obično osigurani od krađe.

Ovo otkriće pokrenulo je širu borbu širom sveta metala, a skladišne kompanije su se utrkivale tokom vikenda da ponovo pregledaju i izmere hiljade tona metala, nakon što je LME zatražio od njih da verifikuje sav nikl koji je trenutno na poternici.

LME je takođe sproveo sopstvenu inspekciju u Evropi i Aziji, rekli su ljudi.

Epl, JPMorgan, Banka Amerike

Foto: Tanjug/AP

Do sada, masovna inspekcija nije pronašla nijedan drugi problem sa LME materijalom, rekao je izvor za Blumberg.

JPMorgan je liderska banka na tržištu metala, ali je bila u centru nekoliko kriznih situacija visokog profila u protekloj godini.

Prijavila je gubitak od 120 miliona dolara u vezi sa niklom prošle godine, nakon kratkog pritiska usredsređenog na Xiang i njegovu kompaniju, Tsingshan Holding Group Co.

Takođe je imala finansijski odnos sa kineskim trgovcem bakrom Maike Metals International Ltd., koji je prošlog leta upao u probleme i prošlog meseca rekao da radi na restrukturiranju duga.

Blumberg je prošle godine izvestio da JPMorgan preispituje svoju izloženost robi.

Podsetimo, u februaru je tržište nikla uzdrmala još jedna prevara. Naime, francuska kompanija Trafigura ostala je bez nikla u vrednosti od pola milijarde dolara kada su joj umesto sa metalom, stigli prazni kontejneri.

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

(Telgraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>