• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva aukcija za 400 MW energije vetra već u narednim mesecima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održan panel o energetici

  • 0
Foto. Panel Foto: Trgovinsko odeljenje Ambasade Kraljevine Španije

U okviru drugog dana Poslovnog foruma Španija – Zapadni Balkan održan je panel posvećen trenutnom stanju i perspektivama poslovanja u energetskom sektoru Republike Srbije, sa akcentom na obnovljive izvore energije.

Govornici na panelu bili su gđa Jovana Joksimović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, pri Ministarstvu rudarstva i energetike, g. Rade Mrdak, savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike, g. Nikola Obradović, korporativni direktor za međunarodne i regulatorne poslove Elektromreže Srbije, g. Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju Elektroprivrede Srbije, g. Gligo Vuković, projekt menadžer pri

Delegaciji EU u Srbiji, dok je panel diskusiju moderirala gđa Danijela Isailović, menadžerka Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija).

Predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva predstavili su trenutne aktivnosti Ministarsava usmerene ka formulisanju prioriteta i ciljeva u narednom periodu. Istaknuta je izrada strateških dokumenata koja bi trebalo da odrede delovanje nadležnih institucija i preduzeća u narednom

periodu kao i izmena pravnog okvira u oblasti obnovljivih izvora energije koja bi trebalo da omogući da se odblokira zastoj koji je nastao u implementaciji planiranih projekata i razvoju novih. Takođe je najavljeno da bi prva aukcija za 400 MW energije vetra mogla biti održana u narednih nekoliko meseci, dok će visinu cene odrediti Vlada.

Elektromreža Srbije biće zadužena za utvrđivanje kapaciteta za priključivanje na mrežu ali po metodi obračuna/kalkulacije koju će odobriti nezavisno nadležno telo (Agencija za energetiku Republike Srbije).

Elektromreža Srbije predstavila je realizovane deonice Transbalkanskog koridora (dalekovod ka Rumuniji i Kragujevac – Kraljevo) kao i one koje bi trebalo da se realizuju u narednom periodu (ka granici ka Rumuniji) i time osiguraju kako stabilnost snabdevanja domaćeg tržišta, tako i

mogućnost priključivanja većeg broja investitora iz oblasti obnovljivih izvora energije

. EPS je potvrdio svoje opredeljenje ka smanjenju emisija CO2 koje nastaju iz termičke proizvodnje (sagorevanjem uglja), postepenim smanjenjem upotrebe niskokaloričnog lignita i povećanjem proizvodnje iz čistijih izvora energije, uz istovremeno vođenje računa i o socio-ekonomskim interesima Republike Srbije. U tom cilju, Republika Srbija razmišlja i radi na razvoju projekata hidroelektrana Bistrica, Đerdap 3, Vlasinske i Ibarske elektrane. Delegacija Evopske unije je izrazila svoju podršku razvoju ovih projekata, kao i budućih projekata solarnih elektrana Morava i Kostolac A, kao i podršku od 165 miliona evra čiji će veći deo biti usmeren na smanjenje pritiska na male potrošače usred povećanja cena električne energije. Kao važan aspekt podrške istaknuti su i projekti u oblasti gasne konekcije, sa Bugarskom i u perspektivi sa Severnom Makedonijom.

Nakon izuzeno korisnih izlaganja, prisutne španske kompanije istakle su svoje interesovanje za ulaganje u obnovljive izvore energije u Republici Srbiji, u nadi da će ono rasti u svetlu novih izmena pravnog okvira. U međuvremenu, neki od projekata u segmentu obnovljivih izvora energije koji španske kompanije razvijaju u Republici Srbiji su u poodmakloj fazi i čekaju još samo dozvolu za priključenje na mrežu.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>