• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radnik u propaloj banci izgubio milion dolara: Ovo je priča koja se krije iza najvećeg kolapsa od 2008. godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako priča za Insajder, pokušao je da ignoriše ličnu stranu svega, ali kako kaže, svi su izgubili mnogo

  • 2
Banka inflacija USA SAD Foto: Tanjug/AP

"U početku nismo znali šta će se desiti sa nama, šta možemo da kažemo klijentima. Sve transakcije su stale. Niko nije mogao da izvuče svoj novac, bili smo na glavnoj liniji udara", ovako pričaju zaposleni u banci Silicijumske doline, koja je pre dve nedelje doživela kolaps, za Business Insider.

- Mi u stvari nismo ni znali unapred da će se ovo desiti. Moj tim je saznao da nas je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) preuzela tokom internog timskog poziva, kada je neko od njih čuo vest na televiziji. Nismo dobili interni mejl menadžmenta do tog trenutka. Nismo imali mogućnost da se pripremimo, držali su nas u mraku. Pa je tako pored šoka, bilo i suza - dodaju.

Kako pojašnjavaju, tokom prvih dana, najveća frustracija njihovog tima je bila što im niko nije govorio šta mogu da kažu klijentu.

- Do danas, svačiji fokus su bili klijenti. Samoživo ponašanje, tokom prve nedelje, nije postojalo. Bio je haos, jeo sam jedno pecivo svaki dan i spavao možda dva do tri sata dnevno - priča dalje radnik.

Nedelja, nakon što je FDIC preuzeo banku, takođe je bila ludačka. Originalno, postojala je lista od 13 VC firmi koje su rekle da će potpistai izjavu da podržavaju banku, priča radnik i dodaje: "Trebalo je taj broj dodatno da podignemo".

- Proveli smo ceo vikend na telefonu, mejlu, četovima kako bi stupili u kontakt sa VC firmama, poslovnim partnerima... Mislim da je sada to brojka od 630 pristalica.

Kako priča ovaj zaposleni, pokušao je da ignoriše ličnu stranu svega, ali kako kaže, svi su izgubili mnogo.

Mnogi zaposleni dobijaju više od 50 odsto svoje zarade u kapitalu - akcijama, svage godine.

- Moj kapital za nekoliko godina rada vredeo je više od milion dolara. Sada je na nuli - ističe.

Bankarske garancije Foto: Shutterstock

Kako priča ovaj radnik, poznat redakciji Insajdera, mnogi su govorili da su bili previše "opušteni", a on to ne vidi tako.

- Određena količina našeg poslovanja oslanja se na podršku investitora, poverenje i veru u njih. To je nešto što gradite decenijamaa, radeći sa nekim i kroz dobro i loše. Priroda našeg posla je pozajmiljivanje zasnovano na klijentovoj mogućnosti da prikupi novac u sledećoj rundi.

- To nije ugodan odnos sa investitorima već upoznavanje vaših klijenata i njihovih kompanija kako biste znali na koga možete da se oslonite - dodaje.

Podsetimo, banka Prve republike dobila je kapitalnu injekciju, banka njujorške Signature je prodata kao i Kredi Svis.

- I evo nas, ljudi koji su započeli sve. Mi i dalje nemamo nikoga, i dalje smo u stadijumu neizvesnosti - zaključuje radnik.

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    25. mart 2023 | 22:05

    E bas mi zao, i bre

  • Aca

    26. mart 2023 | 00:58

    Moj kapital za nekoliko godina rada vredeo je više od milion dolara. Sada je na nuli....pa ko veruje u ovo. Radnik i za nekoliko g napravi mil. U Americi radnici rade za 25dol po satu. Kakve su ovo priče. Ako nemaš svoj biznis ne možeš toliko da sačuvaš za nekoliko g rada. Tačka priče za malu decu. Milion je velik.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>