• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zabrinutost zbog sve manje isporuke ruskog gasa: Nemačka želi da smanji potrošnju energije do 2030. godine

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nacrt zakona u koji je Rojters imao uvid, a trebalo bi da bude usvojen ovog meseca, predviđa da veća štednja bude obaveza i za javni i za privatni sektor

  • 1
Nemačka, energetika, energija, termoelektrana, vetrenjače, polja suncokreta

Foto: Tanjug/AP

Nemačka vladajuća koalicija planira da obaveže privatni i javni sektor da do 2030. godine smanje potrošnju energije za 26,5 odsto, u odnosu na potrošnju 2008. godinu, stoji u nacrtu zakona u koji je Rojters danas imao uvid, prenosi Tanjug.

Podstaknuta zabrinutošću da bi sve manje isporuke ruskog gasa mogle dovesti do nestašica, nemačka vlada je prošle godine uvela mere štednje, kao što je zabrana zagrevanja vode u privatnim bazenima i podsticanje zaposlenih da rade od kuće, navodi agencija.

U strahu od energetskih nestašica, Nemci su protekle zime uspeli da uštede energiju smanjenjem potrošnje za oko 20 odsto, a pre krize, u periodu između 2008. i 2020, ušteda energije iznosila je manje od šest odsto.

Nacrt zakona u koji je Rojters imao uvid, a trebalo bi da bude usvojen ovog meseca, predviđa da veća štednja bude obaveza i za javni i za privatni sektor.

(Telegraf Biznis)

Video: Direktor "Beogradskih elektrana" Vanja Vukić objašnjava kako se na Voždovcu proizvodi struja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    3. april 2023 | 23:00

    A za cega im treba onda milion radnika? Da okrecu pedale i prave struju?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>